Bajecznie kolorowa, kremowa, szybka w przygotowaniu i pyszna zupa krem z zielonego groszku i pora to świetna opcja na pożywny, zdrowy posiłek. Świetnie smakuje także po odgrzaniu w dniu następnym, więc z powodzeniem możesz zabrać ją ze sobą np. do pracy. Do tej zupy najlepiej użyć groszku świeżego lub mrożonego, który nada jej piękny kolor i cudowną słodycz. Zajadajcie na zdrowie :)
300 g mrożonego zielonego groszku
1 mniejszy por (część biała i jasnozielona)
1 duży ziemniak
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
800 ml bulionu
3 łyżki sosu sojowego
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
kilka liści lubczyku (może być mrożony)
70 ml śmietany 30%
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Dodatkowo (do podania):
grzanki (najlepiej czosnkowe)
Pora oczyścić i pokroić na półplasterki. Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę z masłem. Dodać pora i posiekane ząbki czosnku. Całość zeszklić. Dodać ziemniaki i chwilę podsmażyć. Całość zalać bulionem, dodać pietruszkę, lubczyk, sos sojowy i gałkę muszkatołową. Gotować do czasu, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Dodać groszek i gotować około 5 minut. Całość zblendować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę i chwilę pogrzać. Zupę podawać z grzankami. Smacznego!
Wygląda obłędnie, z pewnością smakuje jeszcze lepiej niż to sobie wyobrażam.👌😋 Dziękuję za przepis. Na pewno wypróbuję.😊
OdpowiedzUsuńPolecam bardzo i życzę smacznego :)
UsuńDziękuję.😊
Usuń