wtorek, 5 marca 2024

Zupa krem z groszku i pora

Bajecznie kolorowa, kremowa, szybka w przygotowaniu i pyszna zupa krem z zielonego groszku i pora to świetna opcja na pożywny, zdrowy posiłek. Świetnie smakuje także po odgrzaniu w dniu następnym, więc z powodzeniem możesz zabrać ją ze sobą np. do pracy. Do tej zupy najlepiej użyć groszku świeżego lub mrożonego, który nada jej piękny kolor i cudowną słodycz. Zajadajcie na zdrowie :) 

Składniki: 
300 g mrożonego zielonego groszku 
1 mniejszy por (część biała i jasnozielona) 
1 duży ziemniak 
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek 
2 łyżki masła 
800 ml bulionu 
3 łyżki sosu sojowego 
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
kilka liści lubczyku (może być mrożony) 
70 ml śmietany 30% 
sól (do smaku) 
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku) 
Dodatkowo (do podania):
grzanki (najlepiej czosnkowe) 


Pora oczyścić i pokroić na półplasterki. Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę z masłem. Dodać pora i posiekane ząbki czosnku. Całość zeszklić. Dodać ziemniaki i chwilę podsmażyć. Całość zalać bulionem, dodać pietruszkę, lubczyk, sos sojowy i gałkę muszkatołową. Gotować do czasu, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Dodać groszek i gotować około 5 minut. Całość zblendować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę i chwilę pogrzać. Zupę podawać z grzankami. Smacznego! 

3 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie, z pewnością smakuje jeszcze lepiej niż to sobie wyobrażam.👌😋 Dziękuję za przepis. Na pewno wypróbuję.😊

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...