Szarpana wieprzowina (pulled pork) to bajecznie kruche, delikatnie, miękkie i soczyste, a przy tym rozpływające się w ustach mięso wieprzowe (najczęściej łopatka), które poddaje się obróbce pieczenia (w piekarniku) lub gotowania (w wolnowarze) przez kilka godzin w niskiej temperaturze. Tak przygotowane mięso rozrywa się na kawałki za pomocą widelców. To idealny dodatek do kanapek, burgerów, tortilli czy pity. Z powodzeniem może też być podane jako baza mięsnego obiadu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tak przygotowanej wieprzowiny, koniecznie to nadróbcie. Ja przygotowałam szarpaną wieprzowinę w wolnowarze, ale w opisie znajdziecie też wskazówki, jak piec ją w tradycyjnym piekarniku.
Składniki:
1,5 kg łopatki wieprzowej
1 duża cebula
Marynata:
3 łyżki oleju
50 ml wody (cydru, piwa lub soku pomarańczowego)
1 łyżka miodu
2 łyżki sosu sojowego
3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
1 1/2 łyżki pikantnego ketchupu
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka mieszanki ziół (u mnie rozmaryn, oregano, tymianek)
1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
1 1/2 płaskiej łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/3 łyżeczki chili
1,5 kg łopatki wieprzowej
1 duża cebula
Marynata:
3 łyżki oleju
50 ml wody (cydru, piwa lub soku pomarańczowego)
1 łyżka miodu
2 łyżki sosu sojowego
3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
1 1/2 łyżki pikantnego ketchupu
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka mieszanki ziół (u mnie rozmaryn, oregano, tymianek)
1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
1 1/2 płaskiej łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/3 łyżeczki chili
Składniki marynaty połączyć. Cebulę pokroić w pióra. Mięso przełożyć do naczynia, zalać marynatą i natrzeć lub posmarować dokładnie pędzelkiem. Do mięsa dodać cebulę. Naczynie nakryć folią i wstawić do lodówki do zamarynowania na minimum 12 godzin. Na godzinę przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową. Jeśli gotujemy mięso w wolnowarze można je wcześniej obsmażyć z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni. Dzięki temu mięso będzie miało chrupiącą skórkę, białko zetnie się, co wpłynie na większą soczystość. Jeśli pieczemy mięso w piekarniku, należy rozgrzać go do temp. 90 stopni i piec mięso około 8 godzin pod przykryciem (grzałka góra-dół). Na 20 minut przed końcem pieczenia można podnieść temperaturę do 180-200 stopni, aby skórka ładnie się zarumieniła. Jeśli gotujemy mięso w wolnowarze, po obsmażeniu, wkładamy mięso do naczynia i ustawiamy program low na 8 godzin lub program high na ok. 7 godzin. Po upieczeniu/ugotowaniu mięso przekładamy na talerz, pozostawiamy na ok. 10 minut, aby soki wewnątrz równomiernie się rozeszły i rozrywamy dwoma widelcami na kawałki. Porwane mięso połączyć z porcją lub całością sosu, która powstała podczas pieczenia/gotowania lub/i polać dodatkowo gotowym sosem barbecue. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)