poniedziałek, 18 marca 2024

Chlebki pita

Domowe chlebki pita nie mają sobie równych. Takie świeżo upieczone smakują o niebo lepiej, niż te gotowe ze sklepu. To tylko kilka składników i niewiele pracy. Możecie nadziać je dowolnymi składnikami, a ja niebawem pokażę Wam jedną z pysznych propozycji na takie nadzienie ;) Cały sekret dobrze wyrośniętych chlebków, z tzw. "kieszonką", tkwi w odpowiednim wyrastaniu samego ciasta, następnie tego, uformowanego już w kulki oraz odpowiednio mocno nagrzanym piekarniku. Drugim sposobem na ich przygotowanie jest nagrzanie przed pieczeniem samej blaszki, na którą kładzie się rozwałkowane i ułożone na papierze do pieczenia chlebki. Ten wypiek bywa kapryśny, więc nawet jeśli chlebki w trakcie pieczenia nie napuszą się tak bajecznie, z powodzeniem możecie rozkroić je nożem i nadziać. Ważne jest wtedy, aby ciasto nie było rozwałkowane zbyt cienko :) 

Składniki (na 6 mniejszych lub 5 większych sztuk): 
300 g mąki pszennej (+ mąka do podsypania)
190 ml ciepłej (nie gorącej!) wody 
5 g suszonych drożdży 
3/4 łyżeczki soli 
3/4 łyżeczki cukru 
2 łyżki oliwy z oliwek 



Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Wlać wodę i oliwę. Całość wyrobić ręcznie lub w robocie przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na około 1 do 1 1/2 godziny. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść i podzielić na 6 równych kawałków. Każdą porcję ciasta uformować w kulkę i ułożyć na stolnicy wysypanej mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 20 minut do podrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temperatury 240 stopni (grzałka góra-dół). Kulki ciasta rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 14 cm i grubości kilku milimetrów. Rozwałkowane pity ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec ok. 8 minut, aż pity urosną, "napuszą się" i lekko zarumienią. Studzić na kratce. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...