poniedziałek, 15 stycznia 2024

Pełnoziarnisty chleb na kefirze

To kolejny wariant przepisu, który jako pierwszy ukazał się na blogu, blisko 12 lat temu :) Ten chleb piekę od lat, często eksperymentując ze składnikami zamieniając np. rodzaje mąki, zastępując kefir maślanką lub jogurtem czy dodając inne ziarna i przyprawy. W każdym wariancie smakuje świetnie. Ten chleb ma jeszcze jedną zaletę ;) Przygotowuje się go ekspresowo, bez zagniatania i wyrabiania, co znacznie ogranicza czas, szczególnie wtedy, gdy chcemy cieszyć się smakiem domowego pieczywa na kolację czy weekendowe, późne śniadanie. Tuż po upieczeniu chleb ma apetycznie rumianą i chrupiącą skórkę, oraz wilgotny miąższ. Idealnie zachowuje świeżość, nawet w dniu następnym. Jest bardzo pożywny i przepyszny :) Gorąco polecam :) 

Składniki (na keksówkę 30 x 10 cm) : 
300 g mąki pszennej typ 680 
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 
250 ml kefiru (w temperaturze pokojowej)
250 ml ciepłej wody 
50 g świeżych drożdży 
2 łyżeczki cukru 
1 1/2 łyżeczki soli 
2 łyżki ziaren słonecznika 
2 łyżki siemienia lnianego 
Dodatkowo (do posypania): 
1 łyżka jasnego sezamu 
1 łyżka czarnego sezamu 
1 łyżka ziaren słonecznika 



Do ciepłej wody wkruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki i cukier, wymieszać. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 5 minut. Obie mąki przesypać do miski, dodać sól i ziarna. Wymieszać. Wlać podrośnięte drożdże, kefir i wymieszać całość łyżką, do połączenia się składników. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować olejem i posypać np. otrębami. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch łyżką, spryskać wodą i posypać ziarnami. Chleb przykryć ściereczką i odstawić na około 10 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra-dół). Chleb piec około 1 godziny i 15 minut, do czasu, aż skórka ładnie się zarumieni. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce. Smacznego! 

Rady: Do posypania chleba można użyć dowolnych, ulubionych ziaren np. pestek dyni, czarnuszki czy maku. 

4 komentarze:

  1. Chlebuś przepyszny ❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakował i zapraszam po więcej inspiracji :D

      Usuń
  2. Wyszedł wspaniały.👌Chrupiąca skórka, delikatny w środku i ten wspaniały smak świeżego chlebka i ziaren.😋 Polecam.☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi bardzo, że smakowało :) Zapraszam po więcej inspiracji :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...