To kolejny wariant przepisu, który jako pierwszy ukazał się na blogu, blisko 12 lat temu :) Ten chleb piekę od lat, często eksperymentując ze składnikami zamieniając np. rodzaje mąki, zastępując kefir maślanką lub jogurtem czy dodając inne ziarna i przyprawy. W każdym wariancie smakuje świetnie. Ten chleb ma jeszcze jedną zaletę ;) Przygotowuje się go ekspresowo, bez zagniatania i wyrabiania, co znacznie ogranicza czas, szczególnie wtedy, gdy chcemy cieszyć się smakiem domowego pieczywa na kolację czy weekendowe, późne śniadanie. Tuż po upieczeniu chleb ma apetycznie rumianą i chrupiącą skórkę, oraz wilgotny miąższ. Idealnie zachowuje świeżość, nawet w dniu następnym. Jest bardzo pożywny i przepyszny :) Gorąco polecam :)
Składniki (na keksówkę 30 x 10 cm) :
300 g mąki pszennej typ 680
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
250 ml kefiru (w temperaturze pokojowej)
250 ml ciepłej wody
50 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 1/2 łyżeczki soli
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
Dodatkowo (do posypania):
1 łyżka jasnego sezamu
1 łyżka czarnego sezamu
1 łyżka ziaren słonecznika
Do ciepłej wody wkruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki i cukier, wymieszać. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 5 minut. Obie mąki przesypać do miski, dodać sól i ziarna. Wymieszać. Wlać podrośnięte drożdże, kefir i wymieszać całość łyżką, do połączenia się składników. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować olejem i posypać np. otrębami. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch łyżką, spryskać wodą i posypać ziarnami. Chleb przykryć ściereczką i odstawić na około 10 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra-dół). Chleb piec około 1 godziny i 15 minut, do czasu, aż skórka ładnie się zarumieni. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce. Smacznego!
Rady: Do posypania chleba można użyć dowolnych, ulubionych ziaren np. pestek dyni, czarnuszki czy maku.
Chlebuś przepyszny ❤️
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakował i zapraszam po więcej inspiracji :D
UsuńWyszedł wspaniały.👌Chrupiąca skórka, delikatny w środku i ten wspaniały smak świeżego chlebka i ziaren.😋 Polecam.☺
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo, że smakowało :) Zapraszam po więcej inspiracji :)
Usuń