piątek, 2 czerwca 2023

Grzanki ze szparagami i jajkiem sadzonym

Dziś serwuję Wam przepis na pyszne grzanki z serem camembert, szynką dojrzewającą, szparagami i jajkiem sadzonym. Prawdziwa uczta dla podniebienia, którą możecie zajadać na śniadanie, kolację czy przekąskę w ciągu dnia. Szparagi i jajko to duet idealny, w towarzystwie pozostałych składników stanowi sycący, pyszny posiłek, do którego jak myślę, będziecie często i chętnie wracać :) 

Składniki (na 2 porcje):
2 duże kromki wiejskiego chleba 
2 łyżki oliwy z oliwek 
1 łyżka masła 
1 ząbek czosnku
6 szparagów 
100 g camemberta 
4 plastry szynki szwarcwaldzkiej 
2 jajka 
1 łyżka oleju 
Dodatkowo (do podania): 
1/2 papryczki chili 
2 łyżeczki czarnego sezamu 
czosnek w płatkach (opcjonalnie) 
listki bazylii 



Szparagi ugotować al dente (najlepiej na parze) ok. 3 minuty. Zahartować zimną wodą. Na patelni rozpuścić masło z oliwą z oliwek. Dodać kromki i smażyć z jednej strony na rumiano. Obrócić na drugą stronę, natrzeć kromki przekrojonym czosnkiem i ułożyć pokrojony na plasterki camembert. Przykryć pokrywką i smażyć do lekkiego rozpuszczenia się sera. Grzanki przełożyć na talerz. Na tej samej patelni na łyżce oleju usadzić jajka. Na grzanki ułożyć porwaną na kawałki szynkę, ułożyć szparagi i jajka. Posypać sezamem, dodać pokrojoną na plasterki papryczkę chili, bazylię i płatki czosnku. Opcjonalnie doprawić świeżo zmieloną solą morską. Podawać na ciepło. Smacznego! 

Rady: Szparagi można także ugotować tradycyjnie w osolonej wodzie lub zgrillować czy też usmażyć na patelni na maśle. 

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...