Dziś serwuję Wam przepis na pyszne grzanki z serem camembert, szynką dojrzewającą, szparagami i jajkiem sadzonym. Prawdziwa uczta dla podniebienia, którą możecie zajadać na śniadanie, kolację czy przekąskę w ciągu dnia. Szparagi i jajko to duet idealny, w towarzystwie pozostałych składników stanowi sycący, pyszny posiłek, do którego jak myślę, będziecie często i chętnie wracać :)
2 duże kromki wiejskiego chleba
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
6 szparagów
100 g camemberta
4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
2 jajka
1 łyżka oleju
Dodatkowo (do podania):
1/2 papryczki chili
2 łyżeczki czarnego sezamu
czosnek w płatkach (opcjonalnie)
listki bazylii
Szparagi ugotować al dente (najlepiej na parze) ok. 3 minuty. Zahartować zimną wodą. Na patelni rozpuścić masło z oliwą z oliwek. Dodać kromki i smażyć z jednej strony na rumiano. Obrócić na drugą stronę, natrzeć kromki przekrojonym czosnkiem i ułożyć pokrojony na plasterki camembert. Przykryć pokrywką i smażyć do lekkiego rozpuszczenia się sera. Grzanki przełożyć na talerz. Na tej samej patelni na łyżce oleju usadzić jajka. Na grzanki ułożyć porwaną na kawałki szynkę, ułożyć szparagi i jajka. Posypać sezamem, dodać pokrojoną na plasterki papryczkę chili, bazylię i płatki czosnku. Opcjonalnie doprawić świeżo zmieloną solą morską. Podawać na ciepło. Smacznego!
Rady: Szparagi można także ugotować tradycyjnie w osolonej wodzie lub zgrillować czy też usmażyć na patelni na maśle.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Polecam :)
Usuń