środa, 10 maja 2023

Szaszłyki z serem halloumi

Uwielbiam takie lekkie, a zarazem pożywne posiłki ;) Te szaszłyki do takich właśnie się zaliczają. Pyszne, jędrne warzyw, soczyste pieczarki i wyrazisty w smaku ser halloumi. Jestem przekonana, że taka propozycja z pewnością zasmakuje także mięsożercom ;) Koniecznie spróbujcie ;) 

Składniki: 
200 g sera halloumi 
1 średnia czerwona papryka 
1 mniejsza cukinia 
200 g brązowych pieczarek 
1 średnia czerwona cebula 
Marynata: 
4 łyżki oliwy z oliwek 
1/2 łyżeczki soli 
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu 
1 łyżeczka granulowanego czosnku 
1 łyżeczka słodkiej papryki 
1/2 łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki 
szczypta chili 
1 łyżeczka tymianku 
1 łyżeczka oregano 



Ser osuszyć na ręczniku papierowym i pokroić na prostokątne kawałki. Cukinię umyć, odciąć końce i pokroić na grubsze plastry, paprykę oczyścić i pokroić na kawałki o boku około 3 cm, cebulę pokroić na cztery części i rozdzielić warstwy. Pieczarki pozbawić trzonków. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dodać oliwę i przyprawy. Wymieszać rękami, tak, aby składniki równomiernie pokryły się przyprawami. Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie. Składniki nadziewać naprzemiennie na patyczki. Grillować na dobrze rozgrzanym grillu węglowym (na tacce), patelni grillowej lub grillu elektrycznym z każdej strony na złoty kolor. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...