Składniki:
Grzanki:
2 grubsze kromki z okrągłego chleba
2 łyżki oliwy z oliwek
Jajecznica:
3 wiejskie jajka rozmiar L
2 łyżeczki masła 82%
2 łyżki śmietany 30%
1 łyżka startego sera grana padano
szczypta soli
Grillowane boczniaki:
150 g boczniaków
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oliwy z oliwek
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Dodatkowo:
2 plastry szynki szwarcwaldzkiej
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka startego grana padano
świeżo zmielony czarny pieprz
Boczniaki porwać na mniejsze kawałki, zamarynować w oliwie i sosie sojowym. Oprószyć pieprzem.
Kromki chleba posmarować oliwą za pomocą pędzelka. Patelnię grillową lub grilla elektrycznego mocno rozgrzać. Kromki grillować z obu stron na złoty kolor. Przełożyć na deskę. Na patelnię grillową wrzucić plastry szynki. Grillować z obu stron, aż szynka zrobi się chrupiąca. Przełożyć na deskę. Na patelnię wrzucić boczniaki i grillować na mocnym gazie kilka minut, aż zmiękną i nabiorą ciemnobrązowego koloru. Na mniejszej patelni rozpuścić masło. Jajka wpić do miski, dodać śmietanę, ser i odrobinę soli. Rozkłócić widelcem. Wlać na patelnię i smażyć na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając. Nie doprowadzić do za szybkiego ścięcia się jajecznicy. Jeśli jajecznica za bardzo się ścina, zdjąć z ognia i mieszać energicznie. Na grzanki ułożyć jajecznicę, dodać pokruszone kawałki szynki i boczniaki. Posypać świeżo zmielony pieprzem, szczypiorkiem i grana padano. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Rady: Szynkę można zastąpić plastrami boczku. Nie należy przesadzać z ilością soli w jajecznicy. Ser i szynka oraz sos sojowy w bocznikach wystarczająco doprawią całość. Jajecznicę najlepiej mieszać na patelni małą trzepaczką. Dzięki temu dobrze się napowietrzy i będzie miała bardziej puszystą konsystencję. Śmietanę w jajecznicy można zastąpić pełnotłustym mlekiem lub 1/2 łyżki serka mascarpone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)