piątek, 12 maja 2023

Grzanki z grillowanymi bocznikami i jajecznicą serową

Te grzanki to prawdziwa uczta dla podniebienia :) Boskie, chrupiące pieczywo, kremowa, maślana jajecznica z lekkim twistem w postaci sera grana padano, chrupiąca szynka i aromatyczne grillowane boczniaki :) Jako miłośniczka jajek w każdym wydaniu, mogę tylko powiedzieć, że to połączenie smaków na długo zostaje w pamięci ;) Koniecznie spróbujcie! Dzięki takiemu śniadaniu dzień staje się piękniejszy ;) 


Składniki: 
Grzanki: 
2 grubsze kromki z okrągłego chleba 
2 łyżki oliwy z oliwek 
Jajecznica: 
3 wiejskie jajka rozmiar L 
2 łyżeczki masła 82%
2 łyżki śmietany 30% 
1 łyżka startego sera grana padano 
szczypta soli 
Grillowane boczniaki: 
150 g boczniaków 
2 łyżki sosu sojowego 
1 łyżka oliwy z oliwek 
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku) 
Dodatkowo: 
2 plastry szynki szwarcwaldzkiej 
1 łyżka posiekanego szczypiorku 
1 łyżka startego grana padano
świeżo zmielony czarny pieprz 





Boczniaki porwać na mniejsze kawałki, zamarynować w oliwie i sosie sojowym. Oprószyć pieprzem. 
Kromki chleba posmarować oliwą za pomocą pędzelka. Patelnię grillową lub grilla elektrycznego mocno rozgrzać. Kromki grillować z obu stron na złoty kolor. Przełożyć na deskę. Na patelnię grillową wrzucić plastry szynki. Grillować z obu stron, aż szynka zrobi się chrupiąca. Przełożyć na deskę. Na patelnię wrzucić boczniaki i grillować na mocnym gazie kilka minut, aż zmiękną i nabiorą ciemnobrązowego koloru. Na mniejszej patelni rozpuścić masło. Jajka wpić do miski, dodać śmietanę, ser i odrobinę soli. Rozkłócić widelcem. Wlać na patelnię i smażyć na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając. Nie doprowadzić do za szybkiego ścięcia się jajecznicy. Jeśli jajecznica za bardzo się ścina, zdjąć z ognia i mieszać energicznie. Na grzanki ułożyć jajecznicę, dodać pokruszone kawałki szynki i boczniaki. Posypać świeżo zmielony pieprzem, szczypiorkiem i grana padano. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego! 

Rady: Szynkę można zastąpić plastrami boczku. Nie należy przesadzać z ilością soli w jajecznicy. Ser i szynka oraz sos sojowy w bocznikach wystarczająco doprawią całość. Jajecznicę najlepiej mieszać na patelni małą trzepaczką. Dzięki temu dobrze się napowietrzy i będzie miała bardziej puszystą konsystencję. Śmietanę w jajecznicy można zastąpić pełnotłustym mlekiem lub 1/2 łyżki serka mascarpone. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...