Składniki (na 3 porcje po 150 ml):
250 g mleka kokosowego
200 ml śmietany 30%
40 g cukru
3 płaskie łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
200 g truskawek
2 łyżki kokosa w kawałkach
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Mleko kokosowe i śmietanę przelać do rondla. Dodać cukier i ekstrakt z wanilii. Podgrzać, ciągle mieszając prawie do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z gazu i lekko przestudzić. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki. Panna cottę wystudzić, przelać do szklanek/słoiczków i wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do stężenia. Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Pokroić w kostkę i ułożyć na wierzchu panna cotty. Posypać kokoswem. Smacznego!
Rady: Jeśli żelatynę rozpuścimy we wrzątku lub w za gorącej wodzie, straci swoje właściwości żelujące. Z truskawek można również przygotować mus blendując je z 1 łyżką cukru pudru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)