wtorek, 9 maja 2023

Kokosowa panna cotta z truskawkami

Połączenie kokosa i truskawek od kilku dni króluje w mojej kuchni. Duet to zgrany i przepyszny ;) Dziś podrzucam Wam przepis na kokosową, kremową panna cottę z truskawkami. Deser idealny - prosty i szybki w przygotowaniu. Jedynym jego minusem jest to, że trzeba czekać, aż panna cotta zastygnie ;) A potem możecie już rozkoszować się jej niebiańskim smakiem :D 


Składniki (na 3 porcje po 150 ml): 
250 g mleka kokosowego 
200 ml śmietany 30%
40 g cukru 
3 płaskie łyżeczki żelatyny 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
Dodatkowo: 
200 g truskawek 
2 łyżki kokosa w kawałkach 



Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Mleko kokosowe i śmietanę przelać do rondla. Dodać cukier i ekstrakt z wanilii. Podgrzać, ciągle mieszając prawie do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z gazu i lekko przestudzić. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki. Panna cottę wystudzić, przelać do szklanek/słoiczków i wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do stężenia. Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Pokroić w kostkę i ułożyć na wierzchu panna cotty. Posypać kokoswem. Smacznego! 

Rady: Jeśli żelatynę rozpuścimy we wrzątku lub w za gorącej wodzie, straci swoje właściwości żelujące. Z truskawek można również przygotować mus blendując je z 1 łyżką cukru pudru. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...