sobota, 6 maja 2023

Risotto ze szparagami

Dobre risotto to to o kremowej, aksamitnej konsystencji, którego przygotowanie wymaga trochę czasu i cierpliwości. Nie ma tutaj drogi na skróty ;) Stopniowe dolewanie wody czy też bulionu i czekanie, aż ryż powoli go wchłonie to cały sekret udanego risotto. A potem już tylko wykończenie - koniecznie zimnym masłem, mascarpone czy też tłustą śmietaną i sporą ilością parmezanu lub innego, ulubionego twardego sera. Prawdziwa poezja ;) Koniecznie spróbujcie, póki sezon na szparagi w pełni ;) 

Składniki (na 3 porcje): 
150 g ryżu do risotto (arborio lub carnaroli) 
250 g szparagów 
1 średnia cebula 
2 ząbki czosnku 
3 łyżki masła 
3 łyżki oliwy z oliwek 
1 litr wody z gotowania szparagów lub bulionu warzywnego
80 ml wytrawnego białego wina 
80 ml śmietany 30% (w temperaturze pokojowej)
60 g starego grana padano lub parmezanu 
sól morska świeżo zmielona (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku) 
Dodatkowo (do podania):
3 łyżki startego grana padano lub parmezanu 



Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce. Szparagi (wraz z końcówkami) ugotować w 1 litrze osolonej wody, al dente ok. 3 minuty. Zahartować w zimnej wodzie i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła z oliwą. Wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek. Smażyć chwilę do zeszklenia. Wsypać suchy ryż i mieszając przesmażyć do czasu, aż ryż pokryje się masłem z oliwą i nabierze lekko przeźroczystego koloru. Wlać wino i gotować chwilę do odparowania alkoholu. Stopniowo dodawać po chochelce wody ze szparagów i mieszając gotować na wolnym ogniu. Kolejną chochelkę dodawać dopiero, gdy ryż wchłonie dodany wcześniej płyn. Pod koniec gotowania dodać śmietanę, łyżkę zimnego masła, starty ser i szparagi. Całość doprawić solą, pieprzem i krótko podgrzać. Podawać od razu po przygotowaniu. Przed podaniem dodatkowo posypać startym serem. 

Rady: Aby wywar ze szparagów był intensywniejszy możecie dodać odłamane końcówki z większej ilości szparagów (np. te wcześniej zamrożone). Jeśli używacie bulionu, warto, aby był on łagodny i nie zdominował smaku dania - nie nada się tutaj wywar z kostki czy vegeta z wodą ;) Do risotto nie musicie dodawać wina, ale jeśli robicie wg przepisu, użyjcie tego, które podalibyście do wypicia podczas posiłku, czyli dobrej jakości ;) Konieczni użyjcie ryżu dedykowanego do risotto, to właśnie zawarta w nim skrobia sprawia, że risotto jest kremowe i aksamitne. Śmietanę możecie zastąpić dwoma łyżkami sera mascapone. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...