Pyszne, grillowane szparagi zawinięte w szynkę szwarcwaldzką w lekko słodkawej marynacie to świetna samodzielna przekąską, ale także idealny dodatek do obiadu :) Młode ziemniaki i jajko sadzone z dodatkiem takich szparagów stworzą pyszny wiosenny posiłek. Koniecznie spróbujcie, bo to prosty przepis, który przygotujecie w nie więcej, niż 10 minut ;)
Składniki:
12 zielonych szparagów
6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
Marynata do szparagów:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka kremu balsamicznego
1/2 łyżki soku z cytryny
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Do podania:
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka startego grana padano
Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki. Składniki marynaty połączyć. Przygotowaną marynatą wysmarować szparagi za pomocą pędzelka. Każdy plaster szynki przekroić na pół. Połówką plastra obwijać każdego szparaga spiralnie, zaczynając od miejsca poniżej główki. Szparagi grillować na grillu węglowym (na tacce), patelni grillowej lub grillu elektrycznym przez około 3 minuty z każdej strony. Podawać na ciepło posypane natką pietruszki i serem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)