Pyszne, sycący makaron w kremowym sosie śmietanowym z dodatkiem mascarpone i sera grana padano. Szybki w przygotowaniu, więc idealnie sprawdzi się na obiad wtedy, gdy nie macie czasu na długie stanie w kuchni. Połączenie brokułów i łososia to jedno z lepszych połączeń smaków ;) Będzie pysznie!
Składniki (na 2 porcje):
200 g makaronu tagliatelle
300 g brokułów (mogą być mrożone)
100 g wędzonego na gorąco łososia
1/2 małej cukinii
1 mała cebula
400 ml płynnej śmietany 18%
125 g mascarpone
30 g startego sera grana padano
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
200 g makaronu tagliatelle
300 g brokułów (mogą być mrożone)
100 g wędzonego na gorąco łososia
1/2 małej cukinii
1 mała cebula
400 ml płynnej śmietany 18%
125 g mascarpone
30 g startego sera grana padano
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
Brokuły ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru na półtwardo. Zahartować w zimnej wodzie. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Zostawić chochelkę wody z gotowania makaronu. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Smażyć chwilę do zeszklenia. Dodać pokrojoną w kostkę lub na plasterki cukinię i brokuły, serek mascarpone, śmietaną i chochelkę wody z makaronu. Gotować chwilę do zredukowania i zagęszczenia sosu. Dodać ser i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać makaron i łososia porwanego na mniejsze kawałki. Wymieszać i podgrzać całość około minuty. Podawać od razu po przygotowaniu. Przed podaniem posypać startym serem grana padano. Smacznego!
Fantastyczne danie super ciekawe połączenia. Jak zawsze pysznie pozdrawiam Aldona
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło ;) Zapraszam po więcej inspiracji :)
Usuń