Przepyszny makaron, który przygotujecie w zaledwie kilkanaście minut. Metoda stir-fry polega na krótkim smażeniu składników w woku, w wysokiej temperaturze dzięki czemu warzywa pozostają przyjemnie chrupiące, a mięso soczyste. Sos na bazie sosu sojowego z dodatkiem chili, czosnku i imbiru świetnie podkręca smak całego dania. Kurczaka możecie zastąpić wołowiną lub krewetkami. W każdym wydaniu smakować będzie wyśmienicie :)
Składniki:
150 g makaronu soba
1 duża, pojedyncza pierś z kurczaka
150 g makaronu soba
1 duża, pojedyncza pierś z kurczaka
1 szalotka
1 średnia marchew
1/2 czerwonej papryki
1/2 małej cukinii
1/4 szklanki grzybów mun
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki ziaren jasnego sezamu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
4 łyżki oleju ryżowego
Sos:
5 łyżek sosu sojowego ciemnego
2 łyżki wody
1 łyżka sosu rybnego
1/2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka płatków chili
2 łyżeczki cukru trzcinowego
5 cm kawałek startego imbiru
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Składniki sosu wymieszać. Grzyby namoczyć w 70 ml gorącej wody przez 15 minut. Wodę z moczenia dodać do sosu. Grzyby posiekać. Pierś z kurczaka pokroić na paski. Marchew pokroić w słupki, paprykę pokroić w paski, szalotkę w pióra, a cukinię w półplasterki. W woku rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i chwilę podsmażyć. Dodać po kolei składniki smażąc każde z nich przez ok. pół minuty: marchew, paprykę, cukinię, grzyby i mięso. Dodać szczypiorek, sezam i natkę. Zalać sosem i dusić ok. 3 minuty. Makron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i przełożyć do woka. Wymieszać i chwilę podgrzać. Smacznego!
Na oko to wygląda pycha, sprawdzę
OdpowiedzUsuńPolecam bardzo ;)
UsuńUwielbiam takie szybkie smaczne stir-fry.
OdpowiedzUsuńMój ulubiony makaron :) tylko zamiast kurczaka tofu lub krewetki :)
OdpowiedzUsuńW takim wydaniu równie pysznie :)
Usuń