poniedziałek, 13 lutego 2023

Penne z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-pomidorowym

Szybki w przygotowaniu makaron z piersią kurczaka i pieczarkami w kremowym sosie śmietanowo-pomidorowym. Przygotujecie go w zaledwie 20 minut, więc świetnie sprawdzi się na obiad na szybko. Dobrze smakuje również po odgrzaniu, z powodzeniem więc możecie zabrać go ze sobą do pracy :)  

Składniki (na 3 porcje): 
300 g makaronu penne 
Sos: 
1 duża pojedyncza pierś z kurczaka 
1 średnia cebula 
2 ząbki czosnku 
250 g pieczarek 
400 g przecieru pomidorowego 
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
150 ml śmietanki 30% 
2 łyżki oliwy z oliwek 
sól (do smaku) 
świeżo mielony czarny pieprz (do smaku) 
1 łyżeczka słodkiej papryki 
1 łyżeczka przyprawy toskańskiej 
1 łyżeczka cukru 
2 łyżeczki suszonej bazylii 
1/2 łyżeczki suszonego tymianku 
Dodatkowo (do podania): 
3 łyżki posiekanej natki pietruszki 
50 g sera grana padano 



Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać drobno pokrojoną cebulę. Smażyć do zeszklenia. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w paski pierś z kurczaka. Chwilę przesmażyć. Dodać pokrojone na plasterki pieczarki. Całość zalać przecierem pomidorowym, dodać koncentrat, śmietanę i doprawić do smaku. Gotować na wolnym ogniu do zgęstnienia sosu. Makaron ugotować al dente. Do sosu dodać odcedzony makaron, 1/2 chochelki wody z gotowania makaronu, część posiekanej natki i startego sera. Wymieszać i chwilę podgrzać. Penne podawać posypane natką pietruszki i startym grana padano. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...