Szybki w przygotowaniu makaron z piersią kurczaka i pieczarkami w kremowym sosie śmietanowo-pomidorowym. Przygotujecie go w zaledwie 20 minut, więc świetnie sprawdzi się na obiad na szybko. Dobrze smakuje również po odgrzaniu, z powodzeniem więc możecie zabrać go ze sobą do pracy :)
300 g makaronu penne
Sos:
1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
250 g pieczarek
400 g przecieru pomidorowego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
150 ml śmietanki 30%
sól (do smaku)
świeżo mielony czarny pieprz (do smaku)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Dodatkowo (do podania):
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
50 g sera grana padano
Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać drobno pokrojoną cebulę. Smażyć do zeszklenia. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w paski pierś z kurczaka. Chwilę przesmażyć. Dodać pokrojone na plasterki pieczarki. Całość zalać przecierem pomidorowym, dodać koncentrat, śmietanę i doprawić do smaku. Gotować na wolnym ogniu do zgęstnienia sosu. Makaron ugotować al dente. Do sosu dodać odcedzony makaron, 1/2 chochelki wody z gotowania makaronu, część posiekanej natki i startego sera. Wymieszać i chwilę podgrzać. Penne podawać posypane natką pietruszki i startym grana padano. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)