Przepyszne roladki z tortilli z pastą jajeczną z awokado. Uzależniają ;) Pikantne i wyraziste w smaku ;) Idealna przekąska na imprezę, ale także świetny posiłek do pracy czy na kolacje ;) Jeśli nie robiliście jeszcze takiej wersji rollsów koniecznie spróbujcie :)
Składniki (na 7 roladek):
1 pełnoziarnista tortilla
Pasta:
1 awokado hass
3 jajka na twardo
1 łyżeczka sosu sriracha
sól świeżo zmielona (do smaku)
1/2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
Dodatkowo:
1/2 długiego ogórka wężowego
14 zielonych oliwek
1/2 łyżki czarnego sezamy
3/4 łyżeczki płatków chili
1 pełnoziarnista tortilla
Pasta:
1 awokado hass
3 jajka na twardo
1 łyżeczka sosu sriracha
sól świeżo zmielona (do smaku)
1/2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
Dodatkowo:
1/2 długiego ogórka wężowego
14 zielonych oliwek
1/2 łyżki czarnego sezamy
3/4 łyżeczki płatków chili
Dojrzałe awokado przepołowić, wyjąć pestkę i zdjąć skórkę. Przełożyć do miski dodać sok z cytryny, sól, sos sriracha i przeciśnięty przez praskę czosnek. Rozgnieść widelcem na gładko. Dodać starte na tarce na grubych oczkach jajka. Wymieszać. Tortillę wysmarować pastą i zwinąć ciasno. Ułożyć na desce zlepieniem do góry. Wstawić na chwilę do lodówki. Ogórka umyć i osuszyć. Pociąć na długie paski za pomocą np. mandoliny lub obieraczki do warzyw. Na patyczki nadziewać ogórka formując fale. Między ogórka nabijać po dwie oliwki. Tortillę pokroić na ok. 2 cm kawałki. Nadziewać na patyczki. Posypać sezamem i płatkami chili. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)