niedziela, 15 stycznia 2023

Tartaletki z szynką, pieczarkami i mozzarellą

Chrupiące ciasto, wyraziste w smaku wytrawne nadzienie... Tartaletki na cieście francuskim to świetna opcja nie tylko na imprezę, ale także na śniadanie do pracy czy szkoły, przekąskę w ciągu dnia, piknik, posiłek w podróży czy kolację. Klasyczne składniki: szynka, ser, pieczarki i papryka to połączenie, które przypadnie do gustu dużym i małym smakoszom ;) Do podania świetnie sprawdzi się domowy ketchup czy sos czosnkowy. Zróbcie koniecznie ;) Udanego wypieku ;)

Składniki (na 6 porcji):
1 arkusz (230 g) ciasta francuskiego 
6 plastrów szynki drobiowej 
200 g pieczarek
2 łyżeczki masła 
1/2 dużej papryki 
1 średnia cebula 
150 g mozzarelli 
40 g startego sera grana padano 
Dodatkowo: 
4 jajka 
2 łyżki gęstej śmietany 18%
2 ząbki czosnku 
2 łyżeczki przyprawy toskańskiej 
sól (do smaku) 
świeżo zmielony kolorowy pieprz (do smaku) 
1/3 łyżeczki chili 
Do podania: 
2 łyżki posiekanej cebulki dymki ze szczypiorkiem 
ketchup lub sos czosnkowy 




Pokrojone na plasterki pieczarki podsmażyć na maśle do czasu, aż cała woda odparuje, a pieczarki nabiorą złotego koloru. Tartaletki o średnicy ok. 10 cm wylepić ciastem francuskim. Spód nakłuć kilkukrotnie widelcem. Do tartaletek nałożyć pieczarki, pokrojone w drobną kostkę: paprykę, szynkę, cebulę. Jajka roztrzepać ze śmietaną, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. Dodać 3/4 startego sera grana padano i mozzarelli. Wymieszać i wylać na tartaletki mniej więcej do ich wysokości. Posypać pozostałą porcją sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i zapiekać ok. 25 minut, do czasu, aż ciasto się upiecze, a nadzienie zetnie i zarumieni. Wystudzić, wyjąć z foremek, posypać posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem i polać ketchupem lub sosem czosnkowym. Smacznego! 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...