poniedziałek, 16 stycznia 2023

Deser ze skyrem, frużeliną jeżynową i borówkami

Mega pyszny, wysokobiałkowy deser z frużeliną jeżynową, borówkami i czekoladą. Szybki i prosty w przygotowaniu. Do jego przygotowania możecie użyć mrożonych jeżyn, a czekoladę mleczną zastąpić gorzką lub białą ;) W każdym wydaniu będzie smakować wyśmienicie :) 

Składniki (na 2 porcje): 
70 g maślano-kakaowych herbatników 
1 opakowanie (150 g) skyru jagodowego 
150 g jogurtu naturalnego 
30 g mlecznej czekolady 
Frużelina jeżynowa: 
150 g jeżyn (mogą być mrożone) 
1/4 szklanki wody 
1/2 łyżki soku z cytryny 
1 łyżka erytrytolu 
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
Dodatkowo: 
100 g borówek 
1 łyżka płatków kokosowych 



Jeżyny przełożyć do rondla dolać wodę, dodać erytrytol, sok z cytryny i podgrzewać na wolnym ogniu, aż owoce puszczą sok, a syrop zgęstnieje. Dodać łyżeczkę skrobi ziemniaczanej i energicznie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia. Herbatniki rozdrobnić na piasek. Skyr i jogurt wymieszać, dodać posiekaną czekoladę. Na spód szklanek nasypać herbatniki, ułożyć borówki, dodać 1/2 porcji skyru z jogurtem, 1/2 porcji frużeliny, ponownie porcję skyra z jogurtem i pozostałą porcję frużeliny. Wierzch udekorować borówkami, płatkami kokosowymi, posiekaną czekoladą i herbatnikami. Podawać od razu po przygotowaniu lub po wcześniejszym schłodzeniu. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...