Mega pyszny, wysokobiałkowy deser z frużeliną jeżynową, borówkami i czekoladą. Szybki i prosty w przygotowaniu. Do jego przygotowania możecie użyć mrożonych jeżyn, a czekoladę mleczną zastąpić gorzką lub białą ;) W każdym wydaniu będzie smakować wyśmienicie :)
Składniki (na 2 porcje):
70 g maślano-kakaowych herbatników
1 opakowanie (150 g) skyru jagodowego
150 g jogurtu naturalnego
30 g mlecznej czekolady
Frużelina jeżynowa:
150 g jeżyn (mogą być mrożone)
1/4 szklanki wody
1/2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka erytrytolu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
100 g borówek
1 łyżka płatków kokosowych
Jeżyny przełożyć do rondla dolać wodę, dodać erytrytol, sok z cytryny i podgrzewać na wolnym ogniu, aż owoce puszczą sok, a syrop zgęstnieje. Dodać łyżeczkę skrobi ziemniaczanej i energicznie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia. Herbatniki rozdrobnić na piasek. Skyr i jogurt wymieszać, dodać posiekaną czekoladę. Na spód szklanek nasypać herbatniki, ułożyć borówki, dodać 1/2 porcji skyru z jogurtem, 1/2 porcji frużeliny, ponownie porcję skyra z jogurtem i pozostałą porcję frużeliny. Wierzch udekorować borówkami, płatkami kokosowymi, posiekaną czekoladą i herbatnikami. Podawać od razu po przygotowaniu lub po wcześniejszym schłodzeniu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)