Obłędna w smaku, szybka w przygotowaniu wytrwana tarta z pieczarkami, salami i camembertem może być nie tylko świetną opcją na obiad, kolację, posiłek do pracy, ale także super sprawdzi się na imprezie ;) Koniecznie zafundujcie sobie taką ucztę dla podniebienia :D
Składniki (na tartę 35x11 cm lub 26 cm):
1/2 arkusza ciasta francuskiego xxl
1/2 arkusza ciasta francuskiego xxl
350 g pieczarek
70 g sera camembert
10 małych plastrów salami
1 średnia cebula
1 łyżka oleju
3 jajka
4 łyżki śmietany 18%
sól (do smaku)
świeżo zmielony kolorowy pieprz (do smaku)
3 łyżki startego grana padano
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Formę na tartę wyłożyć ciastem lekko dociskając. Spód nakłóć kilkukrotnie widelcem. Pieczarki pokroić na plasterki, podsmażyć na łyżce oleju, na mocnym gazie do odparowania wody i zarumienienia. Wyłożyć na spód ciasta, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pokrojonego na plastry camemberta i plastry salami. Jajka roztrzepać ze śmietaną i przyprawami. Składniki zalać masą jajeczną i wstawić do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na ok. 25-30 minut, aż ciasto się upiecze, a wierzch zetnie i zarumieni. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)