poniedziałek, 30 stycznia 2023

Krakersy serowe

Obłędne, maślane o wyrazistym serowym smaku krakersy, które przygotujecie w kilka chwil. Idealny przekąska na imprezę czy do wieczornego filmu :) To jedna z tych przekąsek, która znika w oka mgnieniu. Z powodzeniem możecie upiec większą ilość i przechowywać do tygodnia w szczelnie zamkniętym słoiku czy puszce. Tuż po upieczeniu krakersy są bardzo chrupiące, z czasem miękną, ale nie tracą na smaku. Chrupcie ze smakiem ;) 

Składniki: 
200 g mąki pszennej 
100 g zimnego masła 
1 żółtko
1 łyżka gęstej śmietany 18% 
60 g sera grana padano 
1/4 łyżeczki kurkumy 
1/4 łyżeczki soli 



Do mąki dodać sól, kurkumę, starty na drobnych oczkach ser i zimne masło pokrojone na kostkę. Posiekać nożem. Dodać żółtko i śmietanę. Krótko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto podzielić na 2 porcje. Każdą rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Pokroić radełkiem na paski, a następnie na kwadraty o boku ok. 2 cm. Krakersy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakłóć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) na ok. 10-12 minut, aż nabiorą złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. 

Rady: 
Ciasto można również zagnieść w robocie. 
Ser grana padano można zastąpić parmezanem, pecorino romano lub cheddarem. 
Śmietanę można zastąpić 1-2 łyżkami lodowatej wody. Krakersy można pokroić w dowolne kształty np. romby lub wycinać za pomocą małych foremek do ciastek. 

4 komentarze:

  1. Kuchnia szeroko otwarta to blog, do którego często wracam, ale będzie to pierwszy komentarz, który umieszczę. Te małe cudeńka zrobiły na mnie ogromne wrażenie. Smakują lepiej niż te sklepowe, a też dlatego, że samemu można zaserwować sobie taką oto przyjemność. Ja użyłam do wycięcia tych cudeniek najzwyczajniejszych na świecie, używanych podczas świąt, foremek :) polecam każdemu chociaż spróbować, żeby chociaż raz błysnąć w towarzystwie czymś niespodziewanym. Pozdrawiam, Brygida.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za tak miły komentarz :) Mam nadzieję, że często będzie pani tutaj zaglądać i inspirować się kulinarnie :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Super propozycja 🔥

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...