Obłędne, maślane o wyrazistym serowym smaku krakersy, które przygotujecie w kilka chwil. Idealny przekąska na imprezę czy do wieczornego filmu :) To jedna z tych przekąsek, która znika w oka mgnieniu. Z powodzeniem możecie upiec większą ilość i przechowywać do tygodnia w szczelnie zamkniętym słoiku czy puszce. Tuż po upieczeniu krakersy są bardzo chrupiące, z czasem miękną, ale nie tracą na smaku. Chrupcie ze smakiem ;)
Składniki:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka gęstej śmietany 18%
60 g sera grana padano
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki soli
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka gęstej śmietany 18%
60 g sera grana padano
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki soli
Do mąki dodać sól, kurkumę, starty na drobnych oczkach ser i zimne masło pokrojone na kostkę. Posiekać nożem. Dodać żółtko i śmietanę. Krótko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto podzielić na 2 porcje. Każdą rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Pokroić radełkiem na paski, a następnie na kwadraty o boku ok. 2 cm. Krakersy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakłóć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) na ok. 10-12 minut, aż nabiorą złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
Rady:
Ciasto można również zagnieść w robocie.
Ser grana padano można zastąpić parmezanem, pecorino romano lub cheddarem.
Śmietanę można zastąpić 1-2 łyżkami lodowatej wody. Krakersy można pokroić w dowolne kształty np. romby lub wycinać za pomocą małych foremek do ciastek.
Kuchnia szeroko otwarta to blog, do którego często wracam, ale będzie to pierwszy komentarz, który umieszczę. Te małe cudeńka zrobiły na mnie ogromne wrażenie. Smakują lepiej niż te sklepowe, a też dlatego, że samemu można zaserwować sobie taką oto przyjemność. Ja użyłam do wycięcia tych cudeniek najzwyczajniejszych na świecie, używanych podczas świąt, foremek :) polecam każdemu chociaż spróbować, żeby chociaż raz błysnąć w towarzystwie czymś niespodziewanym. Pozdrawiam, Brygida.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za tak miły komentarz :) Mam nadzieję, że często będzie pani tutaj zaglądać i inspirować się kulinarnie :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńSuper propozycja 🔥
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :)
Usuń