Pyszne roladki ze szpinakowych naleśników to opcja nie tylko na imprezową przekąskę, ale także na kolację, śniadanie, a nawet na obiad. Pstrąga możecie zastąpić wędzonym na zimno łososiem, a serek ze szczypiorkiem, tym z koperkiem :) W obu wersjach smakować będzie pysznie.
Składniki (na ok. 14 szt.):
Naleśniki (na ok. 4 szt. o śr. 28 cm):
130g mąki pszennej
130 ml mleka
120 ml wody
1 duże jajka
50 g świeżego szpinaku baby
1/4 łyżeczki soli
1 łyżki oleju rzepakowego
130g mąki pszennej
130 ml mleka
120 ml wody
1 duże jajka
50 g świeżego szpinaku baby
1/4 łyżeczki soli
1 łyżki oleju rzepakowego
Dodatkowo:
250 g serka śmietankowego ze szczypiorkiem
200 g wędzonego pstrąga łososiowego
Do mleka z wodę dodać szpinak i dokładnie rozdrobnić blenderem. Dodać pozostałe składniki ciasta i zmiksować do połączenia się składników. Ciasto odstawić na 30 minut. Smażyć cienkie naleśniki na mocno rozgrzanej patelni z obu stron. Naleśniki wystudzić. Jednego naleśnika posmarować serkiem, przykryć drugim naleśnikiem i posmarować go porcją serka. Kilka centymetrów od brzegu ułożyć pasek z wędzonego pstrąga. Naleśniki zwinąć w ciasny rulon. Tak samo przygotować kolejny rulon z dwóch pozostałych naleśników. Obwinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Ostrym nożem kroić roladki o grubości ok. 2 cm. W roladki powbijać patyczki. Smacznego!
Na pew
OdpowiedzUsuńSuper przekąska
OdpowiedzUsuń