Szukasz pomysłu na nietypową przekąskę imprezową? Ten przepis z pewnością sprawdzi się idealnie. Rurki z ciasta francuskiego tym razem w wersji wytrawnej faszerowane pyszną pastą z tuńczyka, jajek i ogórka. To nie tylko świetna opcja na imprezę, ale także dobry pomysł na kolację, czy drugie śniadanie do pracy.
Składniki (na 12 sztuk):
1 arkusz xxl (230 g) ciasta francuskiego
1 małe rozkłócone jajko
2 łyżeczki czarnego sezamu
Pasta:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
4 jajka na twardo
1 łyżeczka sosu sriracha
2 średnie ogórki konserwowe
1 arkusz xxl (230 g) ciasta francuskiego
1 małe rozkłócone jajko
2 łyżeczki czarnego sezamu
Pasta:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
4 jajka na twardo
1 łyżeczka sosu sriracha
2 średnie ogórki konserwowe
3 łyżki majonezu
pół pęczka posiekanego szczypiorku
sól (do smaku)
pół pęczka posiekanego szczypiorku
sól (do smaku)
Ciasto pociąć na długie paski o grubości ok. 2 cm. Nawijać na rurki zaczynając od cieńszego końca tak, aby ciasto lekko na siebie zachodziło. Rurki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem. Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez ok. 10-15 minut. Wystudzić i delikatnie zdjąć z foremek.
Tuńczyka odsączyć z zalewy, przełożyć na miski. Dodać starte na tarce na grubych oczkach jajka, pokrojonego w drobną kostkę ogórka, posiekany szczypiorem, sos sriracha i majonez. Doprawić solą i wymieszać. Rurki nadziewać pastą. Smacznego!
Ciekawe coś innego 🙂
OdpowiedzUsuńPolecam bardzo ;)
UsuńSuper pomysł. A gdzie kupić takie rurki- foremki do pieczenia?
OdpowiedzUsuńRurki na allegro lub w sklepie z artykułami przemysłowymi
UsuńDokładnie tak, można popatrzeć też w większych marketach :)
UsuńCo można dodać zamiast sosu sriracha.?
OdpowiedzUsuńChili ;)
Usuń