czwartek, 26 stycznia 2023

Wytrawne rurki z ciasta francuskiego z pastą z tuńczyka

Szukasz pomysłu na nietypową przekąskę imprezową? Ten przepis z pewnością sprawdzi się idealnie. Rurki z ciasta francuskiego tym razem w wersji wytrawnej faszerowane pyszną pastą z tuńczyka, jajek i ogórka. To nie tylko świetna opcja na imprezę, ale także dobry pomysł na kolację, czy drugie śniadanie do pracy. 

Składniki (na 12 sztuk): 
1 arkusz xxl (230 g) ciasta francuskiego 
1 małe rozkłócone jajko 
2 łyżeczki czarnego sezamu 
Pasta: 
1 puszka tuńczyka w sosie własnym 
4 jajka na twardo 
1 łyżeczka sosu sriracha 
2 średnie ogórki konserwowe
3 łyżki majonezu
pół pęczka posiekanego szczypiorku 
sól (do smaku) 



Ciasto pociąć na długie paski o grubości ok. 2 cm. Nawijać na rurki zaczynając od cieńszego końca tak, aby ciasto lekko na siebie zachodziło. Rurki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem. Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez ok. 10-15 minut. Wystudzić i delikatnie zdjąć z foremek. 
Tuńczyka odsączyć z zalewy, przełożyć na miski. Dodać starte na tarce na grubych oczkach jajka, pokrojonego w drobną kostkę ogórka, posiekany szczypiorem, sos sriracha i majonez. Doprawić solą i wymieszać. Rurki nadziewać pastą. Smacznego! 

7 komentarzy:

  1. Ciekawe coś innego 🙂

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł. A gdzie kupić takie rurki- foremki do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rurki na allegro lub w sklepie z artykułami przemysłowymi

      Usuń
    2. Dokładnie tak, można popatrzeć też w większych marketach :)

      Usuń
  3. Co można dodać zamiast sosu sriracha.?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...