Szybkie w przygotowaniu placki z mąki jaglanej ze słodkimi, karmelizowanymi gruszkami z kilku składników. Idealne na śniadanie na słodko lub deser :) Zdrowsze od tych na mące pszennej i idealne dla osób będących na diecie bezglutenowej.
Placki:
160 g mąki jaglanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120 ml mleka
1 średnie jajko
2 łyżki erytrytolu lub 1 łyżka cukru
1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
Gruszki:
2 gruszki
1 łyżka masła
1 łyżka cukru trzcinowego
Dodatkowo:
miód (do podania)
maliny liofilizowane (do podania)
olej (do smażenia)
Mąkę wymieszać z proszkiem. Dodać jajko, mleko, erytrytol (lub cukier) i cukier waniliowy. Całość zmiksować. Odstawić na 30 minut, żeby ciasto zgęstniało. Gruszki pokroić na plasterki (nie obierać). Na patelni rozpuścić masło. Plasterki gruszek układać na patelni i posypać cukrem. Smażyć z obu stron, do czasu, aż gruszki będą miękkie, a sos zgęstnieje i się skarmelizuje. Na drugiej patelni podgrzać niewielką ilość oleju. Nakładać po 1 1/2 łyżki ciasta i smażyć placki z obu stron na złoty kolor. Podawać od razu po usmażeniu z gruszką, miodem i liofilizowanymi malinami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)