Idealna przekąska na imprezę, do szkoły, pracy, w podróż, do wieczornego filmu czy na piknik :) Paluchy serowe z ciasta drożdżowego z mozzarellą i grana padano są miękkie i chrupiące zarazem. Najlepiej smakują tuż po upieczeniu, ale z powodzeniem możecie je zajadać w dniu następnym ;) To też świetny dodatek do zup kremów.
Składniki (na 12 sztuk):
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka suchych drożdży
100 ml ciepłej wody
1 średnie jajko
25 g stopionego masła
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka suchych drożdży
100 ml ciepłej wody
1 średnie jajko
25 g stopionego masła
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
120 g mozzarelli
30 g startego grana padano
3 łyżki pikantnego ketchupu
2 łyżeczki oregano
Dodatkowo:
1 jajko (do posmarowania)
1 łyżka jasnego sezamu
1 łyżka czarnego sezamu
Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Dodać wodę, rozkłócone jajko i stopione masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieść i rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Posmarować ketchupem, posypać startą mozzarellą, grana padano i oregano. Prostokąt złożyć na pół. Wycinać paski ciasta o szerokości ok. 2 cm i skręcać oba końce jednocześnie wokół własnej osi. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na ok. 15 minut. Paluchy posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem. Piec ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka góra-dół). Wystudzić na kratce. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)