wtorek, 17 stycznia 2023

Drożdżowe paluchy serowe z sezamem

Idealna przekąska na imprezę, do szkoły, pracy, w podróż, do wieczornego filmu czy na piknik :)  Paluchy serowe z ciasta drożdżowego z mozzarellą i grana padano są miękkie i chrupiące zarazem. Najlepiej smakują tuż po upieczeniu, ale z powodzeniem możecie je zajadać w dniu następnym ;) To też świetny dodatek do zup kremów. 

Składniki (na 12 sztuk): 
250 g mąki pszennej 
1 łyżeczka suchych drożdży 
100 ml ciepłej wody 
1 średnie jajko 
25 g stopionego masła 
1/2 łyżeczki cukru 
1/2 łyżeczki soli 
Nadzienie: 
120 g mozzarelli 
30 g startego grana padano 
3 łyżki pikantnego ketchupu 
2 łyżeczki oregano 
Dodatkowo:
1 jajko (do posmarowania) 
1 łyżka jasnego sezamu 
1 łyżka czarnego sezamu 



Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Dodać wodę, rozkłócone jajko i stopione masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieść i rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Posmarować ketchupem, posypać startą mozzarellą, grana padano i oregano. Prostokąt złożyć na pół. Wycinać paski ciasta o szerokości ok. 2 cm i skręcać oba końce jednocześnie wokół własnej osi. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na ok. 15 minut. Paluchy posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem. Piec ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka góra-dół). Wystudzić na kratce. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...