Propozycja na pyszne, wysokobiałkowe, zdrowe i syte śniadanie. Cilbir czyli jajka po turecku to jajka w koszulce, podane na odpowiednio przyprawionym, wyrazistym w smaku jogurcie greckim z dodatkiem stopionego masła z aromatycznymi przyprawami. Pyszne śniadanie do przygotowania w kilka chwil. Jeśli tak jak ja jesteście miłośnikami jajek ta wersja z pewnością Wam zasmakuje. Zjadajcie na zdrowie ;)
Jogurt:
200 g jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej)
2 łyżeczki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
świeżo mielona sól morska (do smaku)
Masło:
20 g masła 82%
szczypta chili
szczypta kurkumy
szczypta kuminu rzymskiego
szczypta wędzonej słodkiej papryki
szczypta mielonej kolendry
Dodatkowo:
2 jajka
1 łyżka octu
chleb (do podania)
sól (do smaku)
1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą. Jajko wpić do filiżanki. W rondelku zagotować wodę. Dodać łyżkę octu. Gotującą się wodę zamieszać łyżką i w sam środek lekko kręcącego się "wiru" wlać delikatnie jajko. Dotować na wolnym ogniu przez około 2,5 minuty, tak, aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Jajko przełożyć za pomocą łyżki cedzakowej na talerz. W ten sam sposób ugotować drugie jajko. Masło rozpuścić na patelni, chwilę podsmażyć, do zarumienienia. Dodać przyprawy. Do ogrzanej miski przełożyć jogurt, wyłożyć jajka w koszulce, polać masłem, posypać natką pietruszki i doprawić świeżo zmieloną solą. Podawać od razu po przygotowaniu z chlebem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)