piątek, 20 stycznia 2023

Cilbir - jajka po turecku

Propozycja na pyszne, wysokobiałkowe, zdrowe i syte śniadanie. Cilbir czyli jajka po turecku to jajka w koszulce, podane na odpowiednio przyprawionym, wyrazistym w smaku jogurcie greckim z dodatkiem stopionego masła z aromatycznymi przyprawami. Pyszne śniadanie do przygotowania w kilka chwil. Jeśli tak jak ja jesteście miłośnikami jajek ta wersja z pewnością Wam zasmakuje. Zjadajcie na zdrowie ;) 

Składniki (na 1 porcję): 
Jogurt: 
200 g jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej) 
2 łyżeczki soku z cytryny 
1 ząbek czosnku
świeżo mielona sól morska (do smaku) 
Masło: 
20 g masła 82%
szczypta chili 
szczypta kurkumy
szczypta kuminu rzymskiego
szczypta wędzonej słodkiej papryki
szczypta mielonej kolendry 
Dodatkowo: 
2 jajka 
1 łyżka octu 
chleb (do podania) 
sól (do smaku) 
1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry 



Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą. Jajko wpić do filiżanki. W rondelku zagotować wodę. Dodać łyżkę octu. Gotującą się wodę zamieszać łyżką i w sam środek lekko kręcącego się "wiru" wlać delikatnie jajko. Dotować na wolnym ogniu przez około 2,5 minuty, tak, aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Jajko przełożyć za pomocą łyżki cedzakowej na talerz. W ten sam sposób ugotować drugie jajko. Masło rozpuścić na patelni, chwilę podsmażyć, do zarumienienia. Dodać przyprawy. Do ogrzanej miski przełożyć jogurt, wyłożyć jajka w koszulce, polać masłem, posypać natką pietruszki i doprawić świeżo zmieloną solą. Podawać od razu po przygotowaniu z chlebem. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...