Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 łyżka oleju
sól (do smaku)
świeżo zmielony, czarny pieprz (do smaku)
1 łyżeczka granulowanego czosnku
Pesto:
2 garście roszponki
kilka listków bazylii
2 łyżki ziaren słonecznika
1 mały ząbek czosnku
3 łyżki starego parmezanu
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
sól (do smaku)
Dodatkowo:
2 kulki (250 g) mozzarelli
2 średnie pomidory
1/2 łyżki ziół toskańskich
Piersi rozkroić wzdłuż na połówki. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i skropić olejem. Dokładnie natrzeć. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki pesto rozdrobnić blenderem. Piersi wyjąć z piekarnika, posmarować pesto, ułożyć odsączoną i pokrojoną na plasterki mozzarellę oraz plastry pomidora. Posypać ziołami toskańskimi i zapiekać przez kolejne 15 minut. Smacznego!
Rady: Piersi można przygotować dzień wcześniej i zamarynowane przechowywać w lodówce. Zamiast mozzarelli w kulce można użyć tej w wiórkach lub zastąpić ją innym, ulubionym serem.
Przepis jest poprostu świetny, robiłam już dwa razy i wszyscy zachwyceni w domu. Najważniejsze są dwie rzeczy: szybko się to przygotowuję a druga rzecz że piersi nie są suche !!💪 mój mąż nie lubi piersi bo dla niego za suche a ten przepis pokochał 💪
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy :) Zapraszam na bloga po więcej inspiracji :)
Usuń