Uwielbiam takie kolorowe sałatki :) Dziś przepis na niebanalną sałatkę z moim ulubionym kalafiorem romanesco, camembertem i orzechami włoskimi. Zielony kalafior jest znacznie łagodniejszy w smaku, niż biały. Ma cudownie orzechowy smak i piękny kolor. Idealnie nadaje się do sałatek. Dostaniecie go zarówno w wersji świeżej, jak i mrożonej. Składniki sałatki w połączeniu z miodowo-musztardowym dressingiem z masłem orzechowym tworzą naprawdę zgrane połączenie smaków :)
Składniki (na 2 porcje):
2 garście mixu sałat
400 g kalafiora romanesco (może być mrożony)
1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
120 g sera camembert
50 g wiórków sera grana padano
4 łyżki orzechów włoskich
1 mały kiść winogron
2 garście mixu sałat
400 g kalafiora romanesco (może być mrożony)
1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
120 g sera camembert
50 g wiórków sera grana padano
4 łyżki orzechów włoskich
1 mały kiść winogron
1/2 małej czerwonej cebuli
Dressing:
4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżki oleju sezamowego
1/2 łyżki musztardy francuskiej
1 łyżka wody
1 łyżka kremu balsamicznego
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki masła orzechowego
sól (świeżo zmielona) do smaku
czarny pieprz (świeżo zmielony) do smaku
Orzechy uprażyć na suchej patelni. Kalafiora i groszek ugotować (najlepiej na parze) al dente. Zahartować zimną wodą. Mix sałat położyć na talerzu, dodać kalafiora, groszek, winogrona, pokrojoną na piórka cebulę, pokrojony camembert i wiórki grana padano. Posypać orzechami. Składniki dressingu połączyć. Sałatkę polać dressingiem, podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Nie jadłam nigdy takiej sałatki.
OdpowiedzUsuń