niedziela, 21 sierpnia 2022

Sałatka z kalafiorem romanesco, camembertem i orzechami

Uwielbiam takie kolorowe sałatki :) Dziś przepis na niebanalną sałatkę z moim ulubionym kalafiorem romanesco, camembertem i orzechami włoskimi. Zielony kalafior jest znacznie łagodniejszy w smaku, niż biały. Ma cudownie orzechowy smak i piękny kolor. Idealnie nadaje się do sałatek. Dostaniecie go zarówno w wersji świeżej, jak i mrożonej. Składniki sałatki w połączeniu z miodowo-musztardowym dressingiem z masłem orzechowym tworzą naprawdę zgrane połączenie smaków :) 

Składniki (na 2 porcje):
2 garście mixu sałat 
400 g kalafiora romanesco (może być mrożony) 
1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku 
120 g sera camembert 
50 g wiórków sera grana padano 
4 łyżki orzechów włoskich 
1 mały kiść winogron 
1/2 małej czerwonej cebuli 
Dressing: 
4 łyżki oliwy z oliwek 
1/2 łyżki oleju sezamowego 
1/2 łyżki musztardy francuskiej 
1 łyżka wody 
1 łyżka kremu balsamicznego 
2 łyżeczki miodu 
2 łyżeczki masła orzechowego 
sól (świeżo zmielona) do smaku 
czarny pieprz (świeżo zmielony) do smaku 




Orzechy uprażyć na suchej patelni. Kalafiora i groszek ugotować (najlepiej na parze) al dente. Zahartować zimną wodą. Mix sałat położyć na talerzu, dodać kalafiora, groszek, winogrona, pokrojoną na piórka cebulę, pokrojony camembert i wiórki grana padano. Posypać orzechami. Składniki dressingu połączyć. Sałatkę polać dressingiem, podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego! 

1 komentarz:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...