Pierś z kurczaka z kurkami w sosie śmietanowym

Pyszny obiad w kilka chwil :) Pierś z kurczaka z kurkami z sosie śmietanowym to idealna propozycja na pożywne danie, które możecie zaserwować z ziemniakami, ryżem, kaszą czy makaronem. Będzie pyszni i do syta ;) 

Składniki: 
1 (600 g) podwójna pierś z kurczaka 
300 g kurek 
400 g płynnej śmietany 18 % 
1 średnia cebula 
2 ząbki czosnku 
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki 
1 łyżeczka granulowanego czosnku 
3 łyżki mąki 
4 łyżki oleju 
sól (do smaku)
pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku) 




Pierś z kurczaka pokroić na kotlety, rozcinając każdą pojedynczą pierś na dwie części. Oprószyć solą i pieprzem, doprawić granulowanym czosnkiem i papryką. Obroczyć w mące (nadmiar strzepnąć) i usmażyć na patelni na złoty kolor z obu stron na mocno rozgranym oleju. Przełożyć na talerz. Kurki oczyścić i (jeśli są większe) pokroić na połówki. Cebulę posiekać bardzo drobno. Na tej samej patelni na łyżce oleju zeszklić cebulę, dodać kurki i podsmażyć 3-4 minuty. Wlać śmietanę, dodać pierś z kurczaka, przeciśnięty czosnek i dusić kilka minut do zagęszczenia sosu. Doprawić solą, pieprzem i dodać posiekaną natkę pietruszki. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...