poniedziałek, 27 czerwca 2022

Tagliatelle z pesto z rukoli i pomidorkami koktajlowymi

Kiedy żar leje się z nieba nie ma ochoty na długie stanie w kuchni i gotowanie wieloskładnikowych obiadów. Wtedy najszybszym i najprostszym rozwiązaniem jest makaron z pesto :) Przepis na podobne pesto pojawił się na blogu kilka lat  temu. Teraz nieznacznie go zmodyfikowałam i podałam z pomidorkami paprykowymi, których słodycz świetnie współgra z orzechowym, głębokim i wyrazistym smakiem pesto :) 

Składniki (na 3 porcje): 
Pesto: 
100 g rukoli 
1/4 pęczka bazylii 
2 średnie ząbki czosnku 
5 łyżek ziaren słonecznika 
70 g startego sera grana padano (lub parmezanu) 
100 ml oliwy z oliwek 
1 łyżeczka oleju sezamowego 
sól morska świeżo zmielona (do smaku)
Dodatkowo: 
300 g pomidorków paprykowych 
300 g makaronu tagliatelle (lub innego ulubionego) 
3 łyżki startego grana padano (do podania) 




Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć do garnka pozostawiając 1/3 szklanki wody z gotowania.  
Słonecznik podprażyć na suchej patelni, wystudzić. Do wysokiego dzbanka przesypać słonecznik i dodać pozostałe składniki pesto. Zblendować na konsystencję w miarę gładką z wyczuwalnymi kawałkami słonecznika. Jeśli pesto jest za gęste dodać odrobinę wody. Do gorącego makaronu dodać pesto i pomidorki pokrojone na połówki. Całość wymieszać i podawać od razu posypane startym serem grana padano. Smacznego! 

1 komentarz:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...