sobota, 25 czerwca 2022

Carpaccio z buraka

Boskie carpaccio z burakami w roli głównej :) Pyszne, słodkie pieczone buraki, ostra, orzechowa rukola i chrupiące orzechy, a to wszystko w towarzystwie grana padano i idealnie zbalansowanego dressingu :) Świetne na przekąskę, przystawkę czy lekką kolację. Uwielbiam :) 

Składniki: 
2 średnie buraki 
2 garście rukoli
 
40 g startego sera grana padano 
50 g orzechów włoskich 
1 łyżka kremu balsamicznego 
2 łyżeczki oleju lnianego 
2 łyżki oliwy z oliwek 
świeże zmielona sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz 



Buraki umyć i osuszyć. Zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 190 stopni przez ok. 1 godzinę, aż będą miękkie. Lekko przestudzić i jeszcze ciepłe obrać ze skórki. Pokroić na bardzo cienkie plasterki (ok. 1-2 mm) ostrym nożem lub mandoliną do warzyw. Ułożyć w okrąg na talerzu, tak aby plasterki na siebie nachodziły. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Na burakach ułożyć rukolę, starty ser, orzechy. Całość polać oliwą z oliwek, olejem lnianym i kremem balsamicznym. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego! 

Rady: Na szybko, zamiast pieczonych buraków można użyć już ugotowanych (dostępne w supermarketach).  
Grana padano można zastąpić pecorino romano, parmezanem lub fetą. Rukolę można zastąpić roszponką, a orzechy płatkami migdałów, pistacjami lub słonecznikiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...