Obłędnie pyszny, mega aromatyczny, pikantny i ekspresowy w przygotowaniu makaron z krewetkami to pomysł na smaczny obiad dla miłośników owoców morza :) Przygotowanie go nie zajmie Wam więcej niż 15 minut. Koniecznie zafundujcie sobie taką ucztę :D
Składniki (na 2 porcje):
250 g czarnego makaronu linguine barwionego sepią
250 g krewetek
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
15 pomidorków koktajlowych (u mnie paprykowe)
1/2 łyżeczki płatków chili (lub 1/2 papryczki chili)
sól morska świeżo zmielona (do smaku)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki (lub kolendry)
Dodatkowo:
1/2 limonki (do podania)
250 g krewetek
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
15 pomidorków koktajlowych (u mnie paprykowe)
1/2 łyżeczki płatków chili (lub 1/2 papryczki chili)
sól morska świeżo zmielona (do smaku)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki (lub kolendry)
Dodatkowo:
1/2 limonki (do podania)
Krewetki (jeśli są mrożone) rozmrozić, oczyścić i obrać. Osuszyć na ręczniku papierowym. Na patelni rozpuścić masło z oliwą. Podać przeciśnięty czosnek oraz krewetki. Smażyć na średnim ogniu po ok. 1 minucie z każdej strony. Dodać płatki chili, pokrojone pomidorki koktajlowe i podsmażyć ok. 1 minutę. Doprawić do smaku solą i skropić sokiem z limonki.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i dodać do krewetek. Wymieszać i posypać natką pietruszki. Podawać od razu po przygotowaniu z cząstkami limonki. Smacznego!
Rady: Dla wzbogacenia smaku, do krewetek można dodać kieliszek białego wytrawnego wina.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)