Uwielbiam serniki. Zarówno te na zimno, jak i pieczone. Nie wyobrażam sobie świąt bez tego ciacha. Dziś naszła mnie ochota na kremowy sernik pachnący pomarańczami na piernikowym cieście. Prawdziwa eksplozja smaków w świątecznym wydaniu :) Koniecznie spróbujcie ;)
Składniki (na tortownicę o średnicy 22-23 cm):
Spód:
150 g twardych pierników
80 g stopionego masła
Sernik:
1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
4 duże jajka
220 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
100 ml śmietany kremówki
80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
skórka tarta z 1 pomarańczy
Spód:
150 g twardych pierników
80 g stopionego masła
Sernik:
1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
4 duże jajka
220 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
100 ml śmietany kremówki
80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
skórka tarta z 1 pomarańczy
1 budyń (40 g) śmietankowy (bez cukru)
Dodatkowo:
80 g gorzkiej czekolady
50 ml śmietany kremówki
4 łyżki pestek z granat
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
cukrowa posypka
Dodatkowo:
80 g gorzkiej czekolady
50 ml śmietany kremówki
4 łyżki pestek z granat
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
cukrowa posypka
Pierniki rozkruszyć w malakserze, dodać stopione masło i wymieszać do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wysypać na spód tortownicy i dokładnie wyrównać, dociskając do dna. Spód tortownicy wyłożyć folią aluminiową. Tortownice wstawić do lodówki.
Jajka zmiksować krótko z cukrem i cukrem waniliowym, dodać twaróg i pozostałe składniki. Zmiksować tylko do połączenia się składników. Masę twarogową przelać na piernikowy spód. Tortownicę umieścić na blaszce z miseczką z wodą lub nalać wody do blaszki aby sięgała do ok. 1/3 wysokości tortownicy. Sernik piec przez 15 minut w 175 stopniach (grzałka góra-dół), zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec przez ok. 60 minut, aż boki będą ścięte, a środek sprężysty. Po upieczeniu sernik zostawić w zamkniętym piekarniku przez 20 minut, studzić przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzony sernik wstawić do lodówki. Przed podanie udekorować polewą z czekolady ze śmietaną roztopionej w kąpieli wodnej, pestkami granatu, skórką pomarańczową oraz posypką. Smacznego!
Rady: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Aby sernik urósł równo, nie opadł i nie popękał, składniki należy zmiksować krótki, by jak najmniej napowietrzyć masę serową, a sam sernik piec w kąpieli wodnej lub z dodatkiem naczynia z wodą na blaszce.
Nie mogę kopiować ten link
OdpowiedzUsuń