sobota, 11 grudnia 2021

Domek z piernika

Mój pierwszy domek z piernika :) Przygotowany na klasycznym cieście na pierniczki, z którego korzystam od lat (KLIK). Chociaż przygotowanie takiego domku wymaga czasu, cierpliwości i odrobiny sprawności to efekt jest tego wart. Do przygotowania domku użyłam gotowych foremek na domek z piernika. Jeśli nie macie takich, z powodzeniem możecie przygotować szablon ścian i dachu na kartce papieru czy tekturze i wykrawać nożem elementy z rozwałkowanego ciasta. Sporo gotowych szablonów znaleźć można także na Internecie ;) Taki domek będzie nie tylko piękną, świecącą ozdobą świątecznego stołu, ale także może być jadalnym, świątecznym podarunkiem. Tuż po upieczeniu ciasto jest twarde, z czasem miękkie i nadaje się do konsumpcji ;) Przepis jest z 500 g mąki, jest to odpowiednia ilość do zrobienia 1 dość dużego domku (mój miał wymiar 19 cm wysokość, 13 cm szerokość, 20 cm długość) oraz podstawy (19 cmx26 cm). Jeśli zostanie Wam ciasta, możecie upiec z niego świąteczne pierniczki :) 

Składniki: 
500 g mąki pszennej
1 jajko
1 szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
200 g miodu
200 g cukru pudru
2 łyżki przyprawy do piernika
120 g masła
Lukier:
2 białka
2 szklanki (250 ml) cukru pudru 







Ciasto: Masło rozpuścić w rondelku. Dodać miód, cukier i przyprawę do piernika. Wszystko wymieszać i chwilę podgrzać. Odstawić do wystudzenia. Mąkę wymieszać z sodą i szczyptą soli. Do mąki dodać jajko i przestudzone masło z miodem, cukrem i przyprawą. Wymieszać łyżką i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na porcje i rozwałkować na około pół cm. Wykrawać elementy domku i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Jako postawę wykroić prostokąt o kilka centymetrów większy, niż podstawa domku. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec ok. 12 minut. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. 
Lukier: Jajka wyszorować pod bieżącą wodą. Oddzielić białka od żółtek. Białka zmiksować lub utrzeć z cukrem pudrem, aż do uzyskania gęstego lukru. Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru.
    Najpierw udekorować wszystkie elementy domku (ściany, dach, drzwi itd.). Następnie krótszą i dłuższą ścianę przymocować do podłoża sporą ilością lukru za pomocą rękawa cukierniczego lub grubego woreczka strunowego z odciętym rogiem. Lukrem skleić wewnątrz i zewnątrz obie ściany pod równym kątem i pozostawić do wyschnięcia. W środek można wstawić np. szklankę jako podpórkę. W ten sam sposób zlepić pozostałe dwie ściany oraz dach. Na końcu przymocować za pomocą lukru pozostałe elementy np. drzwiczki i/lub okiennice. Smacznego! 

Rady: Domek można dekorować za pomocą rękawa cukierniczego z tylką z najmniejszym otworem lub (tak jak ja) woreczkiem strunowym z odciętą malutką dziurką w rogu. 

4 komentarze:

  1. Witam chciałam się zapytać jak taki domek przechowywać i kiedy robić tzn ile czasu przed świętami? Bardzo pięknu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elementy domku można przygotować na długo przed świętami. I przechowywać w metalowym lub plastikowym pudełku. Można złożyć go i polukrować na 2 tyg. przed świętami, do tego czasu zdąży zmięknąć i będzie dobry do jedzenia.

      Usuń
  2. Jakie oświetlenie zastosować do środka. Na pewno nie świecę 😂 chyba, że na baterie.
    Pozdrawiam, Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lampki ledowe na baterie sprawdzą się dobrze :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...