sobota, 18 grudnia 2021

Pomarańczowy sernik na piernikowym spodzie

Uwielbiam serniki. Zarówno te na zimno, jak i pieczone. Nie wyobrażam sobie świąt bez tego ciacha. Dziś naszła mnie ochota na kremowy sernik pachnący pomarańczami na piernikowym cieście. Prawdziwa eksplozja smaków w świątecznym wydaniu :) Koniecznie spróbujcie ;) 

Składniki (na tortownicę o średnicy 22-23 cm): 
Spód: 
150 g twardych pierników 
80 g stopionego masła 
Sernik: 
1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego 
4 duże jajka 
220 g cukru 
2 łyżeczki cukru waniliowego 
50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 
100 ml śmietany kremówki 
80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 
skórka tarta z 1 pomarańczy 
1 budyń (40 g) śmietankowy (bez cukru)
Dodatkowo: 
80 g gorzkiej czekolady 
50 ml śmietany kremówki 
4 łyżki pestek z granat 
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 
cukrowa posypka 





Pierniki rozkruszyć w malakserze, dodać stopione masło i wymieszać do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wysypać na spód tortownicy i dokładnie wyrównać, dociskając do dna. Spód tortownicy wyłożyć folią aluminiową. Tortownice wstawić do lodówki. 
Jajka zmiksować krótko z cukrem i cukrem waniliowym, dodać twaróg i pozostałe składniki. Zmiksować tylko do połączenia się składników. Masę twarogową przelać na piernikowy spód. Tortownicę umieścić na blaszce z miseczką z wodą lub nalać wody do blaszki aby sięgała do ok. 1/3 wysokości tortownicy. Sernik piec przez 15 minut w 175 stopniach (grzałka góra-dół), zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec przez ok. 60 minut, aż boki będą ścięte, a środek sprężysty. Po upieczeniu sernik zostawić w zamkniętym piekarniku przez 20 minut, studzić przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzony sernik wstawić do lodówki. Przed podanie udekorować polewą z czekolady ze śmietaną roztopionej w kąpieli wodnej, pestkami granatu, skórką pomarańczową oraz posypką. Smacznego! 

Rady: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Aby sernik urósł równo, nie opadł i nie popękał, składniki należy zmiksować krótki, by jak najmniej napowietrzyć masę serową, a sam sernik piec w kąpieli wodnej lub z dodatkiem naczynia z wodą na blaszce. 

1 komentarz:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...