wtorek, 2 listopada 2021

Krewetki z czosnkiem, pietruszką i chili

Jeden z najprostszych i najpyszniejszych przepisów na krewetki :) Prawdziwa uczta dla podniebienia - obłędny maślano-winny sos i delikatne, rozpływające się w ustach krewetki ;) Eksplozja smaków i aromatów :) 


Składniki (na 2 porcje): 
300 g krewetek 
3 łyżki łagodnej oliwy z oliwek
3 łyżki masła 
50 ml wytrawnego, białego wina 
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili 
1/4 pęczka natki pietruszki
sól morska świeżo zmielona
Do podania: 
bagietka
białe wytrawne wino 
cząstki cytryny 




Krewetki (jeśli używamy mrożonych) rozmrozić, oczyścić i dokładnie osuszyć. Czosnek i natkę posiekać drobno, papryczkę chili pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać masło. Kiedy masło się rozpuści dodać czosnek i krótko przesmażyć. Dodać krewetki, wlać wino i smażyć z każdej strony po ok. 1 minucie. Dodać posiekane chili oraz natkę, wymieszać. Doprawić solą. Podawać od razu po przygotowaniu z bagietką, cząstkami cytryny oraz lampką wytrawnego wina. Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...