Jeden z najprostszych i najpyszniejszych przepisów na krewetki :) Prawdziwa uczta dla podniebienia - obłędny maślano-winny sos i delikatne, rozpływające się w ustach krewetki ;) Eksplozja smaków i aromatów :)
Składniki (na 2 porcje):
300 g krewetek
3 łyżki łagodnej oliwy z oliwek
3 łyżki masła
50 ml wytrawnego, białego wina
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
1/4 pęczka natki pietruszki
sól morska świeżo zmielona
Do podania:
bagietka
300 g krewetek
3 łyżki łagodnej oliwy z oliwek
3 łyżki masła
50 ml wytrawnego, białego wina
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
1/4 pęczka natki pietruszki
sól morska świeżo zmielona
Do podania:
bagietka
białe wytrawne wino
cząstki cytryny
Krewetki (jeśli używamy mrożonych) rozmrozić, oczyścić i dokładnie osuszyć. Czosnek i natkę posiekać drobno, papryczkę chili pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać masło. Kiedy masło się rozpuści dodać czosnek i krótko przesmażyć. Dodać krewetki, wlać wino i smażyć z każdej strony po ok. 1 minucie. Dodać posiekane chili oraz natkę, wymieszać. Doprawić solą. Podawać od razu po przygotowaniu z bagietką, cząstkami cytryny oraz lampką wytrawnego wina. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)