Pyszne, puszyste i pachnące cynamonem dyniowe racuchy to idealna opcja na jesienne śniadanie lub deser :) Jeśli macie zapas puree z dyni takie placuszki przygotujecie w zaledwie parę minut :)
Składniki (na 8 szt.):
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1/3 szklanki mleka 3,2%
1 1/2 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżeczka cynamonu
200 g puree z dyni*
olej (do smażenia)
Do podania:
miód
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1/3 szklanki mleka 3,2%
1 1/2 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżeczka cynamonu
200 g puree z dyni*
olej (do smażenia)
Do podania:
miód
Mąkę przesiać, dodać drożdże, cynamon, cukier i cukier waniliowy. W misce roztrzepać jajka z ciepłym mlekiem, dodać puree z dyni i połączyć. Dodać suche składniki i całość wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Na rozgrzany olej kłaść po 2 łyżki ciasta i formować placuszki. Piec na złoty kolor z obu stron. Przed podanie polać miodem. Smacznego!
Rady: Aby zrobić puree z dyni należy pokroić dynię na kawałki, oczyścić z nasion, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni do miękkości. Przestudzić, zdjąć skórkę i zmiksować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)