sobota, 6 listopada 2021

Dyniowe racuchy

Pyszne, puszyste i pachnące cynamonem dyniowe racuchy to idealna opcja na jesienne śniadanie lub deser :) Jeśli macie zapas puree z dyni takie placuszki przygotujecie w zaledwie parę minut :) 


Składniki (na 8 szt.):
1 szklanka mąki pszennej 
2 jajka 
1/3 szklanki mleka 3,2%
1 1/2 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego 
1 łyżeczka suszonych drożdży 
1 łyżeczka cynamonu 
200 g puree z dyni*
olej (do smażenia) 
Do podania: 
miód 




Mąkę przesiać, dodać drożdże, cynamon, cukier i cukier waniliowy. W misce roztrzepać jajka z ciepłym mlekiem, dodać puree z dyni i połączyć. Dodać suche składniki i całość wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Na rozgrzany olej kłaść po 2 łyżki ciasta i formować placuszki. Piec na złoty kolor z obu stron. Przed podanie polać miodem. Smacznego! 

Rady: Aby zrobić puree z dyni należy pokroić dynię na kawałki, oczyścić z nasion, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni do miękkości. Przestudzić, zdjąć skórkę i zmiksować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...