niedziela, 31 października 2021

Orzechowe crumble z jabłkami

Pyszna orzechowa, maślana kruszonka i miękkie jabłka z cynamonem. Crumble to jeden z najprostszych i najpyszniejszych deserów jakie znam. Podany na ciepło z gałką ulubionych lodów lub kleksem śmietany czy jogurtu gwarantuje niezwykłe doznania smakowe ;) Jesień w pełni...piękna, słoneczna - ten deser idealnie wpisuje się w smaki tej pory roku. Koniecznie zróbcie :D  


Składniki (na 4 porcje): 
Kruszonka: 
150 g mąki
50 g orzechów włoskich 
100 g zimnego masła 
80 g cukru 
szczypta soli 
Dodatkowo: 
4 duże jabłka 
2 łyżeczki cukru 
1 łyżeczka cynamonu 
Do podania: 
4 gałki ulubionych lodów (lub zimna, gęsta śmietana, jogurt grecki) 




Orzechy rozdrobnić w malakserze. Mąkę połączyć z orzechami, solą i cukrem, dodać zimne masło i posiekać. Zagnieść ręcznie lub w robocie kruszonkę. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić na większą kostkę. Wymieszać z cukrem i cynamonem. Jabłka rozłożyć do kokilek wysmarowanych masłem. Posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 25 minut. Podawać na ciepło z lodami lub na zimno. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...