Pyszna orzechowa, maślana kruszonka i miękkie jabłka z cynamonem. Crumble to jeden z najprostszych i najpyszniejszych deserów jakie znam. Podany na ciepło z gałką ulubionych lodów lub kleksem śmietany czy jogurtu gwarantuje niezwykłe doznania smakowe ;) Jesień w pełni...piękna, słoneczna - ten deser idealnie wpisuje się w smaki tej pory roku. Koniecznie zróbcie :D
Składniki (na 4 porcje):
Kruszonka:
150 g mąki
Kruszonka:
150 g mąki
50 g orzechów włoskich
100 g zimnego masła
80 g cukru
szczypta soli
Dodatkowo:
4 duże jabłka
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Do podania:
4 gałki ulubionych lodów (lub zimna, gęsta śmietana, jogurt grecki)
100 g zimnego masła
80 g cukru
szczypta soli
Dodatkowo:
4 duże jabłka
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Do podania:
4 gałki ulubionych lodów (lub zimna, gęsta śmietana, jogurt grecki)
Orzechy rozdrobnić w malakserze. Mąkę połączyć z orzechami, solą i cukrem, dodać zimne masło i posiekać. Zagnieść ręcznie lub w robocie kruszonkę. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić na większą kostkę. Wymieszać z cukrem i cynamonem. Jabłka rozłożyć do kokilek wysmarowanych masłem. Posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 25 minut. Podawać na ciepło z lodami lub na zimno. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)