sobota, 18 września 2021

Czekośliwka (czekoladowa nutella) z cynamonem

Przepis na czekodżem ze śliwek pojawił się na blogu już 9 lat temu (KLIK) ;) Dziś przedstawiam Wam nieco zmienioną wersję tego pysznego przetworu - z mniejszą ilością cukru, z dodatkiem cynamonu i czekolady :) Śliwki na działce w tym roku obrodziły, stąd nie mogło zabraknąć w mojej spiżarni czekośliwki :D To idealny dodatek do kanapek, tostów, gofrów, deserów, wypieków, naleśników czy ciast ;) Jeśli jeszcze nie znacie tego przepisu, gorąco polecam spróbować :) 


Składniki: 
3 kg śliwek (np. węgierek)
1 1/2 szklanki (660 g) cukru 
3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
1 laska cynamonu (lub 1 łyżeczka cynamonu w proszku)
60 g gorzkiego kakao
100 g gorzkiej czekolady 70% 




Śliwki umyć, osuszyć i pozbawić pestek. Połówki śliwek zalać 4 łyżkami wody, dodać laskę cynamonu. Gotować (bez przykrycia) na bardzo małym gazie przez ok. 1 godzinę, aż odparuje większa ilość wody. Co jakiś czas przemieszać. Usunąć laskę cynamonu, a śliwki zblendować na gładko. Dodać cukier, cukier waniliowy i gotować, często mieszając przez ok. 45 minut. Po tym czasie dodać kakao i gotować kolejne 15 minut, cały czas mieszając. Dodać połamaną czekoladę i gotować krótko do rozpuszczenia. Gęstą czekośliwkę przelewać do czystych, wyparzonych i suchych słoików i mocno zakręcić. Odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego! 

Rady: 
Jeśli śliwki są większe, można pokroić je na mniejsze kawałki. 
Śliwek nie trzeba blendować, ale jeśli preferujecie bardziej gładką konsystencję bez wyczuwalnych skórek, warto to zrobić. 
Czas smażenia czekodżemu ze śliwek zależy od soczystości owoców. 
Czekośliwkę możecie też pasteryzować, jeśli planujecie przechować ją dłużej. Słoiki należy gotować ok. 20 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...