Przepisów na skrzydełka a'la KFC znajdziecie całe mnóstwo. Jedni panierują je w płatkach kukurydzianych, inni dodają do panierki mleko i jajka, jeszcze inni przygotowują je w klasycznej panierce z bułki tartej. Ten przepis według mnie jest najbardziej zbliżony do oryginału :) To przepis wyjściowy - który oczywiście możecie modyfikować według własnego gustu. Miłośnicy bardziej ostrych potraw mogą regulować ostrość skrzydełek dodając więcej chilli czy ostrej papryki. Dla urozmaicenia smaku skrzydełka możecie zamarynować w ziołach lub curry, jeśli chcecie uzyskać bardziej "dymny" posmak świetnie sprawdzi się tu słodka lub ostra wędzona papryka. Modyfikacji jest mnóstwo, więc ogranicza Was tylko kulinarna wyobraźnia ;)
Składniki (na 22 kawałki):
1,2 kg skrzydełek z kurczaka (ok. 11 sztuk)
Przyprawy:
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki granulowanego czosnku
1/2 łyżeczka ostrej papryki
Ciasto:
2 średnie jajka
170 ml maślanki
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1 szklanka (170 g) mąki pszennej
Dodatkowo:
1 1/4 szklanki mąki pszennej do panierowana
1 litra oleju (do smażenia)
Skrzydełka umyć i dokładnie osuszyć. Każde skrzydełko podzielić na 3 części. Lotki odłożyć. Pozostałe części pokrojonych skrzydełek włożyć do miski. Dodać przyprawy i równomiernie natrzeć nimi mięso. Skrzydełka zamarynować przez minimum godzinę, a najlepiej przez całą noc.
Ciasto: Jajka z maślanką i przyprawami zmiksować blenderem na gładkie ciasto. (Na cieście powinny być widoczne pęcherzyki powietrza). Stopniowo dosypywać przesianą mąkę i miksować, aż ciasto będzie przypominać konsystencją gęstą śmietanę i nie będzie miało grudek. Olej przelać do garnka (lub głębokiej patelni) i podgrzać do temperatury 180 stopni. Kawałki skrzydełek panierować za pomocą szczypiec w cieście, pozwalając by nadmiar lekko (ale nie za bardzo) ścieknął. Następnie po jednym kawałku panierować w mące przesypanej do wyższego pojemnika plastikowego. Kawałki mięsa można obsypywać mąką za pomocą łyżki, aby równo się opanierowały. Delikatnie, nie dociskając panierki przekładać kawałki mięsa na deskę. Smażyć partiami po 4-5 sztuk, na złoty kolor ok. 15 minut. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Smacznego!
Rady:
Pozostałe lotki ze skrzydełek możecie zamrozić i wykorzystać do przygotowania wywaru mięsnego czy zupy.
Część mąki pszennej do panierowania można zastąpić mąką kukurydzianą. Panierka będzie miała bardziej złocisty kolor i trochę inną strukturę.
Ostrość możecie regulować wg własnych preferencji dodając więcej lub mniej chili i/lub ostrej papryki.
Skrzydełka należy smażyć partiami, dzięki temu temperatura oleju nie obniży się za bardzo, skrzydełka równomiernie się usmażą i nie pochłoną niepotrzebnie tłuszczu.
Skrzydełka najlepiej panierować z mące w plastikowym pojemniku, posypując każdy kawałek mąką za pomocą łyżki.
Skrzydełka panierujemy partiami - po tyle, ile akurat smażymy, dzięki temu, panierka będzie miała odpowiednią strukturę. Nie należy dociskać panierki do mięsa, zapewni to jej właściwy kształt i lekko "łuskowatą" strukturę.
Temperatura oleju nie powinna być za wysoka, ani za niska. W pierwszym przypadku, panierka mocno się zarumieni, a mięso nie usmaży. W drugim skrzydełka nasiąkną olejem.
Nice post thank you Maritza
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę zrobić.uwielbiam skrzydełka😁
OdpowiedzUsuńPolecam bardzo :)
Usuń