sobota, 24 lipca 2021

Pizza z szynką szwarcwaldzką i rukolą na kalafiorowym spodzie

Dziś przepis na pizzę w trochę innym wydaniu :) Tradycyjny spód drożdżowy na pszennej mące zastąpiony został spodem z gotowanego kalafiora. To świetna i zdrowsza wersja tradycyjnej pizzy. Smakuje zupełnie inaczej, ale jest naprawdę pyszna. Jeśli tak jak ja jesteście miłośnikami warzyw będziecie zachwyceni :D 


Składniki:
Spód: 
1 średni kalafior (ok.500 g) 
1 duże jajko
100 g sera gouda 
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 
Sos: 
4 łyżki ketchupu 
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 
1 łyżeczka oregano 
1 przeciśnięty ząbek czosnku
1/2 łyżki oliwy
Dodatki: 
200 g mozzarelli 
2 łyżki startego grana padano lub parmezanu 
4 plastry szynki szwarcwaldzkiej 
6 czarnych oliwek
6 pomidorków koktajlowych 
1 mała czerwona cebula 
garść rukoli
świeże listki bazylii




Umyte różyczki kalafiora zmiksować w malakserze na konsystencję kaszy. Przesypać do garnka, zalać wodą i gotować ok. 10 minut. Odcedzić na sicie, przestudzić i przełożyć do ścierki lub gazy. Odcisnąć maksymalną ilość wody. Przełożyć do miski, dodać jajko, starty ser oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować za pomocą pędzelka niewielką ilością oleju. Rozłożyć masę z kalafiora formując równy okrąg o grubości ok. 1 cm. 
Spód wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec ok. 20 minut, aż ciasto się zarumieni. Składniki sosu połączyć. Na podpieczony spód posmarować sos, dodać mozzarellę, pokrojone oliwki, pokrojoną na pióra cebulę, połówki pomidorków, porwane kawałki szynki oraz grana padano. Posypać oregano. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze ok. 15 minut. Pizzę wyciągnąć, przestudzić i posypać rukolą oraz listkami bazylii. Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...