Takim naleśnikom nie oparł by się nawet największy niejadek :) To także świetna opcja na przemycenie szpinaku do diety dziecka :D Bajecznie kolorowa, pyszna i niezwykle sycąca propozycja na obiad na słodko, deser czy posiłek do pracy.
Składniki:
Naleśniki (na ok.10 sztuk o śr. 28 cm):
Naleśniki (na ok.10 sztuk o śr. 28 cm):
1 3/4 szklanki mąki pszennej
280 ml mleka
250 ml wody
2 duże jajka
100 g świeżego szpinaku baby
garść świeżej bazylii
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju rzepakowego
Twaróg:
500 g chudego sera twarogowego
150 g (ok. 1 szklanka) jagód
5 łyżek cukru pudru (więcej lub mniej wg uznania)
Dodatkowo:
cukier puder (do posypania)
więcej mleka. Jagody z cukrem zmiksować w malakserze. Dodać twaróg i dokładnie zmiksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji sera.
Naleśniki smażyć z obu stron na patelni nasmarowanej za pomocą pędzelka niewielką ilością oleju. Na naleśniki rozsmarować twaróg i zwinąć. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)