piątek, 23 lipca 2021

Szpinakowo-bazyliowe naleśniki z jagodowym twarogiem

Takim naleśnikom nie oparł by się nawet największy niejadek :) To także świetna opcja na przemycenie szpinaku do diety dziecka :D Bajecznie kolorowa, pyszna i niezwykle sycąca propozycja na obiad na słodko, deser czy posiłek do pracy. 


Składniki:
Naleśniki (na ok.10 sztuk o śr. 28 cm): 
1 3/4 szklanki mąki pszennej
280 ml mleka
250 ml wody
2 duże jajka
100 g świeżego szpinaku baby
garść świeżej bazylii
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju rzepakowego 
Twaróg: 
500 g chudego sera twarogowego 
150 g (ok. 1 szklanka) jagód
5 łyżek cukru pudru (więcej lub mniej wg uznania)
Dodatkowo:
cukier puder (do posypania) 






Szpinak umyć i przełożyć do miski, dodać bazylię. Zalać mlekiem i wodą i dokładnie zblendować, tak, aby nie było widocznych zielonych drobinek. Dodać mąkę, sól, jajka oraz olej. Zmiksować do połączenia składników. Odstawić na 15 minut, aby ciasto uzyskało odpowiednią konsystencję. Jeśli jest zbyt gęste - dolać
więcej mleka. Jagody z cukrem zmiksować w malakserze. Dodać twaróg i dokładnie zmiksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji sera. 
Naleśniki smażyć z obu stron na patelni nasmarowanej za pomocą pędzelka niewielką ilością oleju. Na naleśniki rozsmarować twaróg i zwinąć. Smacznego!  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...