Składniki (na tortownicę o średnicy 21 cm):
3 laski kiełbasy Morlińskiej z szynki
150 g krakersów
100 g masła
Sałatka:
5 jajek na twardo
100 g żółtego sera gouda
1/2 puszki kukurydzy
1/2 świeżej, czerwonej papryki
3 średnie ogórki konserwowe
1 mała cebula
3-4 łyżki majonezu
sól (do smaku)
czarny pieprz (do smaku)
Dodatkowo (do dekoracji):
3 cebulki dymki
3 rzodkiewki
5 czarnych oliwek
Kiełbasę pokroić na plasterki.
Jajka, ogórki, paprykę oraz cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać starty na dużych oczkach żółty ser oraz kukurydzę. Dodać majonez, doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Krakersy rozdrobnić w blenderze, dodać do nich stopione masło. Na spód tortownicy wyłożyć 1/3 krakersów, dokładnie docisnąć do spodu. Wstawić na chwilę do lodówki do schłodzenia. Na krakersach ułożyć plasterki kiełbasy i 1/2 porcji sałatki. Dokładnie docisnąć. Na sałatkę ponownie wysypać połowę pozostałej porcji krakersów wyrównać i docisnąć. Na krakersy ułożyć plasterki kiełbasy i pozostałą porcję sałatki. Wierzch posypać krakersami, wyrównać i docisnąć. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Zdjąć obręcz boki posmarować cienką warstwą majonezu udekorować pokrojonym szczypiorkiem, pasterkami rzodkiewki i natką pietruszki. Wierzch tortu udekorować plasterkami kiełbasy, oliwkami i plasterkami rzodkiewki. Smacznego!
Wygląda extra! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;) Było pysznie :D
Usuń