sobota, 9 listopada 2019

Sernik na zimno z jagodami i mango

Prosty, szybki w przygotowaniu i bajecznie kolorowy sernik na zimno z jagodami i mango to dobry patent na poprawę humoru w jesienne długie popołudnia ;) Do jego przygotowania z powodzeniem można użyć mrożonych jagód oraz mango. Skusicie się? ;) 


Składniki:
200 g podłużnych biszkoptów (lady fingers) 
Sernik: 
1 kg sera twarogowego trzykrotnie mielonego (może być z wiaderka)
200 ml śmietany 30%
10 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu w wanilii
3 1/2 łyżki żelatyny 
200 g mrożonych lub świeżych jagód
250 g pure z mango
Dodatkowo:
2 galaretki wiśniowe 
100 g jagód (mrożonych lub świeżych) 
kiść bezpestkowych, zielonych winogron 



Formę (u mnie 22 x 30 cm) wyłożyć biszkoptami. Jagody (jeśli są mrożone) odmrozić, przełożyć do miski i zmiksować blenderem. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody. 
W dużej misce zmiksować ser z cukrem pudrem śmietaną oraz ekstraktem. Masę serową podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać jagody i połączyć całość mikserem. Cienką strużką wlać połowę rozpuszczonej żelatyny cały czas miksując. Masę serowo-jagodową przelać na biszkopty i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Drugą porcję masy serowej połączyć z pure z mango i cienką strużką wlewać pozostałą żelatynę cały czas miksując. Masę serową z mango przelać na zastygniętą masę jagodową. Wstawić do lodówki do stężenia. Galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Na wierzchu sernika dać jagody oraz winogrona. Owoce zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 

Rady: Do sernika można użyć także gotowej pulpy z mango (z puszki) lub mrożonego mango - należy je wcześniej rozmrozić i zmiksować na pure. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...