Składniki (na 2 porcje):
10 łyżek górskich płatków owsianych
400 g gęstego jogurtu naturalnego
2 średnie banany
1 łyżka masła
2 łyżki cukru trzcinowego Dry Demerara Diamant
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki orzechów włoskich
Płatki owsiane lekko podprażyć na suchej patelni. Przestudzić i wsypać na dno słoików. Do płatków dodać jogurt naturalny. Na patelni rozpuścić masło, kiedy lekko się spieni dodać cukier trzcinowy. Podgrzewać do czasu, aż cukier się rozpuści i nabierze lekko złotego koloru. Nie mieszać, jedynie lekko wstrząsać patelnią. Banany obrać ze skórki i pokroić na ukośne plastry, skropić sokiem z cytryny. Dodać do karmelu, posypać cynamonem i smażyć z każdej strony po ok. 2 minuty, aż nabiorą złotego koloru. Karmelizowane banany ułożyć na jogurcie i polać pozostałym karmelem. Posypać podprażonymi na suchej patelni orzechami. Smacznego!
#cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant
Taki deser musi świetnie smakować :) Spróbuję go wykonać, dzięki za przepis. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPolecam, bo jest prosty i szybki w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczny :)
UsuńWygląda przepysznie �� muszę koniecznie spróbować ��
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco ;)
Usuń