Składniki (na ok. 10 litrowych słoików):
4 kg średniej wielkości ogórków
Zalewa:
4 litry wody (najlepiej przefiltrowanej)
150 g soli
Dodatkowo (na każdy słoik):
1 gałązka kopru
1/4 łyżeczki gorczycy
2 ząbki czosnku
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
3 ziarna czarnego pieprzu
4 cm kawałek chrzanu
Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć. Na spód każdego słoja dać przyprawy. Ogórki umyć i osuszyć. Ułożyć dość ciasno w słoikach. Zalewę zagotować. Gorącą zalewę wlać do słoików, pozostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od nakrętki. Słoiki natychmiast zakręcać. Smacznego!
Rady: Nakrętki oraz brzegi słoika muszą być całkowicie suche przed zakręceniem. Dla pewności należy wytrzeć je suchą szmatką.
to juz chyba pora na zrobienie wlasnych ogorkow. dziekuje! <3
OdpowiedzUsuńO tak ;) Teraz właśnie jest czas na ogórkowe przetwory ;)
UsuńDzięki że przepis też tak robię ale nie dodaje liść laurowy i pieprz.Zrobię w/w Twojego przepisu.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPolecam ;)
UsuńTe ogórki to są chyba kiszone, bo w zalewie nie mają octu.Konserwowe w zalewie mają ocet.
UsuńTak, to są ogórki kiszone ;)
UsuńSkorzystam z przepisu ! :)
OdpowiedzUsuńW takim razie czekam na opinię ;)
Usuńdo ogorkow kiszonych nie daje gorczycy pieprzu i lisci laurowych to dodaje się do ogorkow konserwowych
OdpowiedzUsuńDodaje się i są pyszne
UsuńDokładnie tak ;) Ja zawsze daję i są pyszne.
Usuńjeszcze płaska łyżeczka cukru , po to by ogórki nie wchłonął za dużo soli
OdpowiedzUsuńTej metody nie praktykuję, zawsze można zmniejszyć ilość soli dodanej do zalewy ;)
Usuńwitam! czy po zalaniu ogórków wynosisz w chłodne miejsce, czy trzymasz kilka dni w temp.pokojowej aż zmienią kolor? ja po zalaniu wodą odkręcam ogórki na noc, następnego dnia znów przekrecam i trzymam dwa dni i do piwniczki siup! pozdrawiam rysiaa
Usuńczy ogórki po zalaniu gorącą wodą wynosisz od razu do piwnicy?
OdpowiedzUsuńMożna wynieść od razu i właśnie z reguły tak robię.
Usuń