sobota, 22 lipca 2017

Ogórki konserwowe

Wśród tegorocznych przetworów nie mogło zabraknąć moich ulubionych ogórków konserwowych według przepisu mojej mamy :) Pyszne, chrupiące, aromatyczne i...znikające zdecydowanie za szybko ;) Przepis ten jest ze mną od lat, taki smak pamiętam z dzieciństwa i taki odtwarzam w swojej kuchni. Korniszony to jedna z przekąsek, która obowiązkowo gości na każdej imprezie, świetnie sprawdza się w sałatkach oraz jako dodatek do drugiego dania czy na kanapki.


Składniki (na ok. 11 litrowych słoików):
5 kg mniejszych ogórków gruntowych
Zalewa (na każdy słoik):
4 pełne łyżki octu 10%
4 łyżeczki cukru
1 1/2 łyżeczki soli 
woda (najlepiej przefiltrowana) 
Dodatkowo (na każdy słoik):
1-2 gałązki kopru 
5 cm kawałek chrzanu
1/2 łyżeczki gorczycy
2 duże lub 3 mniejsze ząbki czosnku
3 kulki ziela angielskiego 
3 liście laurowe
4 ziarna czarnego pieprzu 





Ogórki umyć i osuszyć. Na spód czystych słoików dodać przyprawy. W słoiku poukładać ciasno ogórki. Do każdego słoja nalać trochę wody, dodać ocet, cukier i sól. Uzupełnić wodą do pełna pozostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od nakrętki. Słoiki dokładnie zakręcić. Pasteryzować w garnku z wodą wyłożonym ściereczkami przez ok. 10-12 minut, od czasu wrzenia wody. Smacznego! 


2 komentarze:

  1. Ciekawy przepis, tylko mam pytania:
    1. jakie stezenie octu- czy to ocet 5% czy 10%- to robi roznice.
    2. ile wody? raz jest wiecej miejsca w sloiku, a raz mniej, rozne stezenia,
    3. czy mozna zalewac tylko cale ogorki, czy cwiartki ogorkow sie nadaja?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ocet 10%, wody dolewamy taką ilość do każdego słoika, aby ogórki były przykryte, a od nakrętki pozostał ok. 1 cm wolnej przestrzeni, według tego przepisu nie robiłam ogórków w ćwiartkach, ale na próbę możesz spróbować zrobić 1-2 słoiczki ;)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...