Składniki (na ok. 11 litrowych słoików):
5 kg mniejszych ogórków gruntowych
Zalewa (na każdy słoik):
4 pełne łyżki octu 10%
4 łyżeczki cukru
1 1/2 łyżeczki soli
woda (najlepiej przefiltrowana)
Dodatkowo (na każdy słoik):
1-2 gałązki kopru
5 cm kawałek chrzanu
1/2 łyżeczki gorczycy
2 duże lub 3 mniejsze ząbki czosnku
3 kulki ziela angielskiego
3 liście laurowe
4 ziarna czarnego pieprzu
Ogórki umyć i osuszyć. Na spód czystych słoików dodać przyprawy. W słoiku poukładać ciasno ogórki. Do każdego słoja nalać trochę wody, dodać ocet, cukier i sól. Uzupełnić wodą do pełna pozostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od nakrętki. Słoiki dokładnie zakręcić. Pasteryzować w garnku z wodą wyłożonym ściereczkami przez ok. 10-12 minut, od czasu wrzenia wody. Smacznego!
Ciekawy przepis, tylko mam pytania:
OdpowiedzUsuń1. jakie stezenie octu- czy to ocet 5% czy 10%- to robi roznice.
2. ile wody? raz jest wiecej miejsca w sloiku, a raz mniej, rozne stezenia,
3. czy mozna zalewac tylko cale ogorki, czy cwiartki ogorkow sie nadaja?
Ocet 10%, wody dolewamy taką ilość do każdego słoika, aby ogórki były przykryte, a od nakrętki pozostał ok. 1 cm wolnej przestrzeni, według tego przepisu nie robiłam ogórków w ćwiartkach, ale na próbę możesz spróbować zrobić 1-2 słoiczki ;)
UsuńBardzo fajny przepis :) W domu często robię ogórki w zalewie musztardowej z dodatkiem miodu. Są pyszne, słodko-kwaśne.
OdpowiedzUsuń