środa, 19 lipca 2017

Cukinia marynowana

Babcine przepisy na przetwory zawsze są szczególne :) Przepis na marynowaną cukinię pochodzi ze starego zeszytu babci mojego męża. Taką cukinię chętnie zajadamy jako dodatek do obiadu lub po prostu jako przekąskę. Świetnie komponuje się także w sałatkach. W zależności od ilości cukinii możecie przygotować więcej lub mniej marynaty. Jej ilość uzależniona jest głównie od tego jakiej wielkości słoiki wybierzecie i jak ciasno ułożycie w słoikach pokrojoną na słupki cukinię. 



Składniki (na ok. 14 słoików o pojemności 700 ml):
5 kg młodej, małej cukinii
Marynata:
2 1/4 litra wody
650 ml octu 10%
3 łyżki soli
500 g cukru
Dodatkowo (na każdy słoik):
1-2 ząbki czosnku 
1 gałązka kopru 
1/4 łyżeczki gorczycy 
3 ziarna czarnego pieprzu 
1 duży liść laurowy 
2-3 ziela angielskie 




Składniki zalewy zagotować, co jakiś czas mieszając, aby cukier i sól dobrze się rozpuściły. Do czystych, suchych słoików włożyć gałązkę kopru, czosnek, gorczycę, ziele, liść i ziarna pieprzu. Cukinię umyć, odciąć końcówki i przekroić na pół, a następnie na pasku. Ułożyć na stojąco w słoikach dość ciasno. Zalać przygotowaną gorącą marynatą i mocno zakręcić. Słoiki pasteryzować w garnku wyłożonym ściereczkami od czasu zagotowania wody, przez ok. 20 minut. Gorące słoiki wyjąć na ściereczkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Można przykryć je dodatkowo kocem i zostawić na noc. Smacznego! 


Rady: Polecam użyć młodych, małych cukinii. Takie okazy są smaczniejsze i można marynować je bez obierania i wydrążania pestek. Jeśli macie duże cukinie, należy je obrać ze skórki i usunąć nasiona.
Zakrętki oraz boki słoika podczas zakręcania muszą być całkowicie suche. Po nalaniu zalewą można, przetrzeć je suchą szmatką.

12 komentarzy:

  1. piękne słoiki, aż żal otwierać i jeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam, że nie można się powstrzymać ;) U nas zawsze znikają za szybko :)

      Usuń
  2. Alez musi byc dobre ... smakowicie to wyglada!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki ;) My bardzo lubimy cukinię właśnie w takim wydaniu :)

      Usuń
  3. A możesz powiedzieć po jakim czasie od przygotowania są gotowe do spożycia ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że po 3 tygodniach powinny być mieć już właściwy smak :)

      Usuń
  4. A czy mozna dodac papryczke chilli? Nie zepsuje smaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tej cukinii nie dawałam, Można na próbę zrobić 1-2 słoiczki :)

      Usuń
  5. Czy ta zalewa sprawdzi się w przypadku ogórków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, jednak polecam skorzystać z tego przepisu ;) http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2017/07/ogorki-konserwowe.html

      Usuń
  6. Po zagotowaniu zmniejszył się poziom zalewy i końcówki cukinii wystają ponad nią. Zostawić tak jak jest czy coś kombinować? Zalałem pełne słoiki. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinno być ok. Warto układać cukinię dość ciasno zalać zalewą trochę wyżej nad nią i chwilę odczekać. Ewentualnie dolać zalewy, bo miąższ cukinii ma tendencje do chłonięcia zalewy. Cukinia może podczas pasteryzacji trochę "iść do góry" i wystawać ponad zalewę, dzieję się tak, gdy nie jest dość ciasno ułożona w słoikach.

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...