poniedziałek, 14 października 2013

Karkówka (karczek) w aromatycznej marynacie z kolendrą i owocami jałowca

Lubię aromatyczne mięsa pieczone w całości. Ich przygotowanie zajmuje chwilę, a z doborem ulubionych przypraw możemy zaszaleć. Tak upieczony karczek jest bardzo aromatyczny, kruchy i soczysty jednocześnie. Możecie podać go jako mięsny dodatek do obiadu lub na zimno na talerzu z wędlinami. Ja postawiła dziś na nieprzeciętny aromat ziaren kolendry, kuminu i owoców jałowca, aby podkręcić smak dodałam też czosnek i majeranek. Wyszło pysznie :)



Składniki:
1 1/2 kg karczku wieprzowego
Marynata:
1/4 szklanki oleju rzepakowego
3 ząbki czosnku
1 1/2 łyżeczki soli
5 ziaren czarnego pieprzu
5 owoców jałowca
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
1 łyżeczka ziaren kolendry
2 liście laurowe
2 ziela angielskie





Mięso umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. W moździerzu utrzeć przyprawy: sól, pieprz w ziarnach, majeranek, kolendrę, kumin, jałowiec, ziele i liść laurowy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i ucierać. Stopniowo dodawać olej cały czas ucierając. Przygotowaną marynatę wylać na mięso i dokładnie je natrzeć. Odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. W międzyczasie przełożyć mięso 2-3 razy. Godzinę przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Pieczeń piec w 200 stopniach przez 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec 1 godz. Kolejne 15 minut zapiekać mięso w temp 200 stopni. Przed pokrojeniem odstawić pieczeń na ok. 15 minut, aby soki wewnątrz równomiernie się rozeszły. Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Zapisuje do zrobienia bo ciekawa ta marynata. Tylko kumin mi się chyba skończył.

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszniutki, soczysty, piekny kawałek mięsa:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja ukochana karkóweczka, miałam przedwczoraj na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm smakowicie wygląda :)) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Niezły przepis ciekawe jak będzie smakowało?

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za przepis. Właśnie robię marynatę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Marynata wygląda super. Zdecydowanie można wykorzystać ją również do innych mięs.

    OdpowiedzUsuń
  8. czekałam na taki przepis! Wypróbuję na pewno

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...