Babcine przepisy na przetwory zawsze są szczególne :) Przepis na marynowaną cukinię pochodzi ze starego zeszytu babci mojego męża. Taką cukinię chętnie zajadamy jako dodatek do obiadu lub po prostu jako przekąskę. Świetnie komponuje się także w sałatkach. W zależności od ilości cukinii możecie przygotować więcej lub mniej marynaty. Jej ilość uzależniona jest głównie od tego jakiej wielkości słoiki wybierzecie i jak ciasno ułożycie w słoikach pokrojoną na słupki cukinię.
Składniki (na ok. 14 słoików o pojemności 700 ml):
5 kg młodej, małej cukinii
Marynata:
2 1/4 litra wody
650 ml octu 10%
3 łyżki soli
500 g cukru
Dodatkowo (na każdy słoik):
1-2 ząbki czosnku
1 gałązka kopru
1/4 łyżeczki gorczycy
3 ziarna czarnego pieprzu
1 duży liść laurowy
2-3 ziela angielskie
Składniki zalewy zagotować, co jakiś czas mieszając, aby cukier i sól dobrze się rozpuściły. Do czystych, suchych słoików włożyć gałązkę kopru, czosnek, gorczycę, ziele, liść i ziarna pieprzu. Cukinię umyć, odciąć końcówki i przekroić na pół, a następnie na pasku. Ułożyć na stojąco w słoikach dość ciasno. Zalać przygotowaną gorącą marynatą i mocno zakręcić. Słoiki pasteryzować w garnku wyłożonym ściereczkami od czasu zagotowania wody, przez ok. 20 minut. Gorące słoiki wyjąć na ściereczkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Można przykryć je dodatkowo kocem i zostawić na noc. Smacznego!
Rady: Polecam użyć młodych, małych cukinii. Takie okazy są smaczniejsze i można marynować je bez obierania i wydrążania pestek. Jeśli macie duże cukinie, należy je obrać ze skórki i usunąć nasiona.
Zakrętki oraz boki słoika podczas zakręcania muszą być całkowicie suche. Po nalaniu zalewą można, przetrzeć je suchą szmatką.
piękne słoiki, aż żal otwierać i jeść :)
OdpowiedzUsuńZapewniam, że nie można się powstrzymać ;) U nas zawsze znikają za szybko :)
UsuńAlez musi byc dobre ... smakowicie to wyglada!!
OdpowiedzUsuńDzięki ;) My bardzo lubimy cukinię właśnie w takim wydaniu :)
UsuńA możesz powiedzieć po jakim czasie od przygotowania są gotowe do spożycia ? :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że po 3 tygodniach powinny być mieć już właściwy smak :)
UsuńA czy mozna dodac papryczke chilli? Nie zepsuje smaku?
OdpowiedzUsuńDo tej cukinii nie dawałam, Można na próbę zrobić 1-2 słoiczki :)
UsuńCzy ta zalewa sprawdzi się w przypadku ogórków?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak, jednak polecam skorzystać z tego przepisu ;) http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2017/07/ogorki-konserwowe.html
UsuńPo zagotowaniu zmniejszył się poziom zalewy i końcówki cukinii wystają ponad nią. Zostawić tak jak jest czy coś kombinować? Zalałem pełne słoiki. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPowinno być ok. Warto układać cukinię dość ciasno zalać zalewą trochę wyżej nad nią i chwilę odczekać. Ewentualnie dolać zalewy, bo miąższ cukinii ma tendencje do chłonięcia zalewy. Cukinia może podczas pasteryzacji trochę "iść do góry" i wystawać ponad zalewę, dzieję się tak, gdy nie jest dość ciasno ułożona w słoikach.
Usuń