Muffinki z czereśniami i chrupiącą kruszonką to jedne z najpyszniejszych muffin jakie robiłam. Idealne na szybki deser, przyjęcia czy drugie śniadanie. Polecam :)
Składniki (na 12-15 sztuk):
Suche:
1 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
Mokre:
1 duże jajko
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju rzepakowego
Dodatkowo:
200 g czereśni
Kruszonka:
80 g mąki
40 g zimnego masła
40 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Czereśnie umyć, osuszyć, wydrylować i przekroić na połówki.
Kruszonka: Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać zimne pokrojone w kostkę masło i posiekać składniki. Zagnieść na kruszonkę.
Muffinki: Mąkę z proszkiem przesiać, dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać. W drugiej misce roztrzepać składniki mokre. Do składników mokrych dodać suche i niedbale wymieszać. Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Nakładać ciasto do foremek do 1/2 wysokości, na wierzchu poukładać pokrojone czereśnie i posypać kruszonką. Muffinki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 minut. Smacznego!
pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńMuszą byc pyszne ponieważ piękne wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam je wg przepisu i wyszły prze py sznie! A dodam, że to moje pierwsze tak "skomplikowane" babeczki (z owocami i kruszonką)
OdpowiedzUsuńdziękuję :))
Pyszności :) trochę naszukałam się przepisu na muffiny z czereśniami, a był pod nosem!
OdpowiedzUsuńDziękuję za zgłoszenie do akcji :)
Super przepis! Zamiast czereśni użyłam wiśni a dzięki kruszonce Twoje babeczki nie smakują jak zwykłe, standardowe muffinki, do których jestem przyzwyczajona - pycha!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za genialny przepis, bazę na ciasto stosuję teraz do wszystkich muffinkow jakie piekę, niezależnie od dodatków.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń