Wreszcie są nasze polskie truskawki. Jeszcze malutkie, niepozorne, ale coraz smaczniejsze. Sezon truskawkowy warto wykorzystać w pełni, zaczynając od pysznego i szybkiego deseru. Wystarczy kilka składników, aby wyczarować truskawkowe pucharki pełne smaku. Najlepiej smakują schłodzone, ale jeśli nie możecie oprzeć się pokusie zjedzenia ich od razu, możecie podać je zaraz po przygotowaniu. Polecam! :)
Składniki:
100 g okrągłych biszkoptów
1 budyń śmietankowy bez cukru (na 500 ml mleka)
350 ml mleka
2 1/2 łyżki cukru
200 ml jogurtu naturalnego greckiego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
400 g truskawek
2 łyżki cukru pudru
świeża mięta (do dekoracji)
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu na 350 ml mleka z dodatkiem 2 1/2 łyżki cukru. Wystudzić. Zimny budyń zmiksować z jogurtem i ekstraktem z wanilii. Truskawki umyć, oczyścić i wysuszyć. Zmiksować z dwoma łyżkami cukru pudru. W pucharkach (lub szklankach) układać warstwami biszkopty, krem budyniowy i mus truskawkowy, aż do wyczerpania składników. Wierzch deseru udekorować truskawkami i listkami mięty. Schłodzić przed podaniem. Smacznego!
Podziel się, a nie tylko tak kusisz;)
OdpowiedzUsuń:) Dzielę, się z Wami przepisem i zdjęciami - wirtualnie :P
UsuńTaki deserek zjadłabym bez zastanowienia :)
OdpowiedzUsuńZakochałam się :)))
OdpowiedzUsuńNiech no tylko dorwę prawdziwe ogrodowe truskawki... ;)
Jak dorwiesz, daj znać i rób czym prędzej ten deser :)
UsuńOddaj mi jeden pucharek, proooooszęęęę :D
OdpowiedzUsuńZapraszam Cię rownież do zabawy Liebster Blog:) http://only-my-simple-kitchen.blogspot.com/2013/06/kiebaski-z-grilla-z-zioami-i-zotym-serem.html
Częstuj się proszę :) Dziękuję za zaproszenie do zabawy, ale chyba nie spełniam warunków, by wziąć w niej udział.
UsuńPyszniasty deser, mniam :)
OdpowiedzUsuńTwoje zdjęcia wywołują u mnie ślinotok :)
OdpowiedzUsuńDziś biorę się za robienie deseru
OdpowiedzUsuńJestem bardzo ciekawa jak smakuje budyń z jogurtem :)
OdpowiedzUsuńDzien dobry, mam pytanie odnośnie kremu. Czy jest on taki bardziej sztywny po ubiciu? Poszukuję takiego budyniowo-jogurtowego do położenia na biszkopt i później zalania galaretką. Czy ten z tego przepisu dałby radę? Trochę stary przepis, ale może ktoś tu jeszcze zagląda 😊
OdpowiedzUsuńKrem jest średnio gęsty, obawiam się, że może wypłynąć z tortu ;) Można spróbować z podwójnej porcji budyniu, dodając tyle jogurtu ile w przepisie :)
Usuń