poniedziałek, 3 czerwca 2013

Deser budyniowo-jogurtowy z truskawkami

Wreszcie są nasze polskie truskawki. Jeszcze malutkie, niepozorne, ale coraz smaczniejsze. Sezon truskawkowy warto wykorzystać w pełni, zaczynając od pysznego i szybkiego deseru. Wystarczy kilka składników, aby wyczarować truskawkowe pucharki pełne smaku. Najlepiej smakują schłodzone, ale jeśli nie możecie oprzeć się pokusie zjedzenia ich od razu, możecie podać je zaraz po przygotowaniu. Polecam! :)


Składniki:
100 g okrągłych biszkoptów
1 budyń śmietankowy bez cukru (na 500 ml mleka)
350 ml mleka
2 1/2 łyżki cukru
200 ml jogurtu naturalnego greckiego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
400 g truskawek
2 łyżki cukru pudru
świeża mięta (do dekoracji)






Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu na 350 ml mleka z dodatkiem 2 1/2 łyżki cukru. Wystudzić. Zimny budyń zmiksować z jogurtem i ekstraktem z wanilii. Truskawki umyć, oczyścić i wysuszyć. Zmiksować z dwoma łyżkami cukru pudru. W pucharkach (lub szklankach) układać warstwami biszkopty, krem budyniowy i mus truskawkowy, aż do wyczerpania składników. Wierzch deseru udekorować truskawkami i listkami mięty. Schłodzić przed podaniem. Smacznego! 

13 komentarzy:

  1. Podziel się, a nie tylko tak kusisz;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Dzielę, się z Wami przepisem i zdjęciami - wirtualnie :P

      Usuń
  2. Taki deserek zjadłabym bez zastanowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zakochałam się :)))
    Niech no tylko dorwę prawdziwe ogrodowe truskawki... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dorwiesz, daj znać i rób czym prędzej ten deser :)

      Usuń
  4. Oddaj mi jeden pucharek, proooooszęęęę :D
    Zapraszam Cię rownież do zabawy Liebster Blog:) http://only-my-simple-kitchen.blogspot.com/2013/06/kiebaski-z-grilla-z-zioami-i-zotym-serem.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuj się proszę :) Dziękuję za zaproszenie do zabawy, ale chyba nie spełniam warunków, by wziąć w niej udział.

      Usuń
  5. Pyszniasty deser, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Twoje zdjęcia wywołują u mnie ślinotok :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziś biorę się za robienie deseru

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem bardzo ciekawa jak smakuje budyń z jogurtem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzien dobry, mam pytanie odnośnie kremu. Czy jest on taki bardziej sztywny po ubiciu? Poszukuję takiego budyniowo-jogurtowego do położenia na biszkopt i później zalania galaretką. Czy ten z tego przepisu dałby radę? Trochę stary przepis, ale może ktoś tu jeszcze zagląda 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem jest średnio gęsty, obawiam się, że może wypłynąć z tortu ;) Można spróbować z podwójnej porcji budyniu, dodając tyle jogurtu ile w przepisie :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...